25 martie - Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi (ONU)

  • 25 Martie 2023 18:00
25 martie - Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi (ONU)

Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi este marcată în fiecare an la 25 martie. A fost proclamată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția A/RES/62/122, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 17 decembrie 2007, transmite Agerpres.

Tema din 2023 a acestei zile este "Fighting slavery's legacy of racism through transformative education" și face referire la importanța educației transformatoare pentru a se pune capăt rasismului.

Transformarea în sclavi a peste 13 milioane de africani în timpul comerțului transatlantic cu sclavi a fost determinată de ideologia rasistă potrivit căreia acele femei, bărbați și copii erau inferiori din cauza culorii pielii lor, se amintește pe site-ul https://www.un.org/. Nenumărate familii au fost distruse și un mare număr de ființe umane și-au pierdut viața în acel context. În ciuda faptului că s-au confruntat cu încălcări grave ale drepturilor omului, precum și cu traume intergeneraționale de-a lungul secolelor, oamenii transformați în sclavi au perseverat în rezistența lor, dând dovadă de curaj și sfidare față de condițiile de aservire, muncă forțată, violență și opresiune.

Moștenirea rasistă a comerțului transatlantic cu sclavi reverberează astăzi în prejudecăți și credințe dăunătoare care sunt încă perpetuate și continuă să aibă un impact asupra oamenilor de origine africană din întreaga lume. Educația transformatoare este esențială pentru munca de predare și învățare despre sclavie pentru a se pune capăt rasismului și nedreptății și pentru a construi societăți incluzive bazate pe demnitate și drepturile omului pentru toți, pretutindeni, se precizează, de asemenea, pe site-ul https://www.un.org.

Ziua internațională a comemorării victimelor sclaviei și comerțului transatlantic cu sclavi oferă posibilitatea de a onora și comemora victimele care au suferit și au murit în sistemul brutal al sclaviei, potrivit www.un.org. Această zi are și scopul de a atrage atenția asupra pericolelor rasismului și a prejudecăților din prezent. După cum amintește Organizația Națiunilor Unite, timp de peste 400 de ani, mai mult de 15 milioane de persoane - bărbați, femei și copii - au fost victimele comerțului transatlantic cu sclavi, unul din cele mai întunecate episoade din istoria omenirii.

Prin Rezoluția 62/122 din 17 decembrie 2007 se cere, de asemenea, instituirea unui program de informare menit să mobilizeze instituțiile de învățământ, societatea civilă și alte organizații pentru a întipări în conștiința generațiilor viitoare "cauzele, consecințele și lecțiile comerțului transatlantic cu sclavi, și pentru a face cunoscute pericolele rasismului și prejudecăților".

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău