25 de ani de la lansarea monedei euro (1 ianuarie)

  • 01 Ianuarie 11:55
25 de ani de la lansarea monedei euro (1 ianuarie)

La 1 ianuarie 2024, se împlinesc 25 de ani de când euro a devenit monedă oficială a 11 state membre ale UE, fiind introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operațiuni de plată care nu implicau bancnote și monede, precum și în scopuri contabile, potrivit ec.europe.eu. Până la 1 ianuarie 2002, vechile monede, considerate subunități ale euro, au continuat să fie folosite pentru plata în numerar.

La data de 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub formă de bancnote și monede în 12 țări din Uniunea Europeană: Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania, scrie Agerpres.

Istoria monedei euro începe la 1 iulie 1990, când a debutat prima fază a uniunii economice și monetare (UEM). La data de 1 ianuarie 1993, a fost definitivată Piața Unică, pentru ca la 1 ianuarie 1994 să înceapă faza preparatorie a uniunii economice și monetare. În ziua de 1 noiembrie 1993, a fost stabilită compoziția monedei ECU.

Cea de-a doua fază a UEM a început prin înființarea Institutului Monetar European, la 1 ianuarie 1994. Statele membre au acționat pentru combaterea deficitelor bugetare și pentru atingerea convergenței economice. La 15 și 16 decembrie 1995, Consiliul European a adoptat denumirea de ''euro'' pentru moneda unică. A fost stabilit calendarul trecerii la euro. Decizia cu privire la intrarea irevocabilă în cea de-a treia etapă a UEM a fost luată în 1996, iar la 2 mai 1998, la summit-ul de la Bruxelles, liderii UE au aprobat lista celor 11 țări participante la primul val: Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Spania. Au optat pentru amânarea participării la euro: Marea Britanie, Danemarca și Suedia.

Politica monetară este aceeași pentru toată zona euro și este hotărâtă de Banca Centrală Europeană, care și-a început activitatea în iulie 1998, la Frankfurt.

În prezent, euro este moneda unică adoptată de 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, ele formând zona euro. Acestea sunt: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Țara care a aderat cel mai recent la zona euro este Croația, care a introdus moneda comună la 1 ianuarie 2023.

Pe lângă țările din zona euro, Principatul Monaco, Republica San Marino și Cetatea Vaticanului emit, de asemenea, monede euro, arată ecb.europa.eu. În total, euro este folosit de aproximativ 334 milioane de cetățeni europeni.

Având în vedere aceste cifre, nu este surprinzător că moneda euro a devenit a doua monedă internațională, ca importanță, după dolar.

Un euro este divizat în 100 de cenți. Monedele euro au următoarele opt valori: 1 cent, 2 cenți, 5 cenți, 10 cenți, 20 cenți, 50 cenți, 1 euro și 2 euro. La rândul lor, bancnotele de euro au valorile: 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro și 500 euro.

Alături de alte șase țări, România se înscrie în rândul statelor membre ale UE care au obligația adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică și Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală (stabilitatea prețurilor, finanțele publice, stabilitatea cursului de schimb, ratele dobânzilor pe termen lung), juridică și reală (indicatori, precum nivelul PIB/locuitor, productivitatea muncii, energointensivitatea, etc), notează site-ul Băncii Naționale a României, www.bnr.ro.

La data elaborării Raportului de Convergență al Băncii Centrale Europene din 2020, România îndeplinea doar o parte din criteriile de convergență nominală și din cele de convergență juridică.

În cuprinsul Programului de Convergență 2021-2024, România își menține angajamentul de aderare la zona euro, însă eforturile Guvernului se concentrează pe minimizarea efectelor sociale și economice negative ale pandemiei COVID-19, notează www.bnr.ro.

La nivel național, coordonarea pregătirilor pentru adoptarea euro se realizează de către Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, condus de premier, din care fac parte ministrul finanțelor publice, guvernatorul BNR, conducători sau persoanele desemnate de către aceștia la nivel de conducere ai altor autorități și instituții publice, precum și reprezentanți ai asociațiilor patronale și sindicale. Comitetul interministerial a fost înființat în luna mai 2011. În luna decembrie 2016, a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 931/2016 care stabilește structura, organizarea și principalele atribuții ale acestuia.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2018, a fost înființată Comisia Națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, în vederea identificării acțiunilor și a promovării reformelor necesare modernizării economiei românești pentru trecerea la moneda euro. Comisia Națională este condusă de prim-ministru și de președintele Academiei Române, în calitate de copreședinți, respectiv de guvernatorul Băncii Naționale a României și un viceprim-ministru desemnat de prim-ministru, prin decizie, în calitate de vicepreședinți. Comisia Națională a elaborat Raportul de fundamentare al Planului național de adoptare a monedei euro și Planul național de adoptare a monedei euro, documente strategice care au fost aprobate de Guvernul României în data de 30 ianuarie 2019, potrivit www.bnr.ro.

De asemenea, în cadrul BNR funcționează, începând din luna februarie 2010, Comitetul de pregătire a trecerii la euro, ce reprezintă un forum de dezbatere a problematicilor legate de convergența nominală și reală, menit să susțină demersurile băncii centrale în ceea ce privește participarea României, cu drepturi depline, la Uniunea Economică și Monetară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău