24 octombrie, Ziua Națiunilor Unite

  • 24 Octombrie 2022 08:46
24 octombrie, Ziua Națiunilor Unite

În fiecare an, la 24 octombrie, este sărbătorită Ziua Națiunilor Unite, când, în 1945, a intrat în vigoare Carta ONU prin ratificarea sa de către China, Franța, Marea Britanie, SUA, URSS și de către majoritatea celor 50 de state semnatare. Celebrată din 1948, Ziua ONU oferă ocazia de a amplifica agenda comună și de a reafirma scopurile și principiile Cartei ONU care ne-au ghidat în ultimii 76 de ani.

ONU a reprezentat expresia hotărârii țărilor de a preveni o nouă conflagrație mondială, de a menține pacea și securitatea internațională, de a dezvolta relații prietenești între state, de a realiza cooperarea pentru soluționarea problemelor economice, sociale, culturale și umanitare cu care se confruntă omenirea și de a promova și încuraja respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale pentru toți, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie. Denumirea de "Națiunile Unite" aparține președintelui Statelor Unite ale Americii, Franklin D. Roosevelt, și a fost menționată pentru prima dată în Declarația Națiunilor Unite, la 1 ianuarie 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 2020, aniversarea a 75 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, a venit, însă, într-o perioadă dificilă pentru întreaga lume, agravată de o criză de sănătate globală fără precedent provocată de noul coronavirus, cu impact economic și social sever. Statele membre au organizat un eveniment la nivel înalt, în cadrul căruia au reafirmat și recunoscut faptul că provocările de astăzi sunt interconectate și nu pot fi abordate decât printr-un multilateralism revigorat, transmite Agerpres.

La 21 octombrie 2021, un concert cu tema "Building Back Together for Peace and Prosperity", sponsorizat de Misiunea Permanentă a Republicii Coreea la Națiunile Unite, a avut loc în Sala Adunării Generale, la sediul ONU din New York. Spectacolul a avut un format hibrid, cu spectacole parțial live și parțial preînregistrate, cu un public restrâns care a urmat protocoalele de distanțare fizică. Au evoluat live violonistele Angela și Jennifer Chun, împreună cu soprana Youngok Shin. Videoclipuri preînregistrate ale sopranei Youngmi Kim, Orchestrei Filarmonice Goyang, pianistului Yungwook Yoo și ale trupei feminine de K-POP aespa, au fost proiectate în timpul evenimentului. Concertul din acest an a reprezentat o chemare la consolidarea cooperării internaționale atât în interesul națiunilor, cât și al popoarelor, pentru un viitor mai pașnic și prosper pentru toți, potrivit https://www.un.org/

Ziua ONU este marcată, la 24 octombrie, ca zi de onoare la Expo Dubai 2020, într-un format hibrid, o combinație de evenimente, mici, cu participare fizică și evenimente virtuale. Programul include o ceremonie oficială la Al Wasl Dome și un spectacol cultural și o masă rotundă cu orchestra globală Emirates Youth Symphony Orchestra (EYSO). ONU va deschide un grupaj de fotografii selectate din expoziția #TheWorldWeWant, ce conține peste 50.000 de imagini din peste 130 de țări, prezentate la un concurs foto global, găzduit și organizat de aplicația mobilă Agora, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Națiunilor Unite.

La 25 aprilie 1945, reprezentanți din 50 de țări s-au întâlnit la San Francisco, la lucrările Conferinței Națiunilor Unite, pentru a elabora Carta ONU și, respectiv, a constitui organizația mondială. Delegații au deliberat pe baza propunerilor la care lucraseră reprezentanții Chinei, Uniunii Sovietice, Regatului Unit și ai SUA, la Dumbarton Oaks, în august-octombrie 1944. Carta ONU a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanții celor 50 de state participante la conferință. Polonia, care nu a fost reprezentată la conferință, a semnat mai târziu documentul și a devenit unul dintre statele membre fondatoare. România a demarat, în 1946, procedurile de aderare la Organizația Națiunilor Unite. A fost admisă, însă, la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state. Începând din 2015, Reprezentantul Permanent al României la ONU este ambasadorul extraordinar și plenipotențiar Ion I. Jinga, potrivit www.mae.ro.

Astăzi, Organizația Națiunilor Unite numără 193 de state membre. Începând din 1 ianuarie 2017, secretarul general al ONU este portughezul António Guterres, ales de Adunarea Generală, la recomandarea Consiliului de Securitate, pentru un mandat de cinci ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău