24 de ani de la începutul războiului de la Nistru (FOTO)

  • 02 Martie 2016 18:59
24 de ani de la începutul războiului de la Nistru (FOTO)

Miercuri, 2 martie, se împlinesc 24 de ani de la începutul războiului de la Nistru.

În Republica Moldova, miercuri, 2 martie, au fost comemorate victimele războiului de la Nistru. Războiul a început la 2 martie 1992 și a durat până în luna iulie. Separatiștii au fost susținuși de  armata rusă, iar conflictul a făcut sute de victime. Mai multe evenimente de comemorare au avut loc cu acest prilej la Chișinău.

După ce au mers într-un Marș al Comemorării de pe Bulevardul Ștefan cel Mare până la Memorialul militar Eternitate, veterani și rude ale celor care au luptat în războiul de pe Nistru, dar și oameni de rând, au depus flori la monumentul Maica Îndurerată.

”Au plecat soții la război, copiii noștri nu și-au văzut tații care nu s-au întors înapoi ca să-și crească copiii. Da, mi-am pierdut soțul în acest războii, tatăl copilului meu. Avea 24 de ani când a murit”, a declarat pentru Radio Chișinău, Ludmila Reuțchi, văduvă.
 
”Tancurile din Armata a 14-a au început a împușca în postul numărul unu, unde noi ne aflam.  După prima împușcătură ei nu au nimerit în noi, dar au nimerit a doua oară. Eram protejați de un bloc, iar când tancul a tras cu tot cu bloc am zburat peste o grădină. M-au găsit locuitorii satului Corjova și mai târât până la ei acasă. Am stat în comă. M-am chinuit vreo cinci ani, am învățat din nou să merg. Nu vreau să îmi amintesc acele vremuri, pentru că sunt foarte dureroase. Noi războiul acesta am fi putut să îl câștigăm, dar am fost trădați iar din acest motiv și Armata a 14-a se află pe teritoriul Republicii Moldova”, este de părere Cucure Oleg, unul din participanții Războiului de pe Nistru. 
 
”Am o durere și îmi pare rău că am luptat pentru o țară integră și independentă și astăzi nu mai este țara asta, nu o vedem. Am demonstrat că  noi, dacă trebuie, apărăm țara și dacă va fi nevoie, acești comuniști care au rămas pe pământul nostru și ne încurcă să trăim într-o țară unică integră, vom fi aicci ca să le arătăm că mai suntem bărbați aici”, susține Anatolie Paicu și el martor alacelor evenimente
 
La mitingul de comemorare a participat premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu. Discursul susținut de liderul Legislativului, a fost urmat de huiduieli din partea veteranilor.
 
Premierul Pavel Filip i-a declarat presei că acest fapt denotă nemulțumire în rândul populației și că guvernarea trebuie să recapete încrederea societății.
 
”Înseamnă că există probleme în societate. Eu personal, cât și echipa guvernamentală cunoaște aceste probleme în profunzime. Vom face tot posibilul pentru ca ele să fie eliminate astfel încât în viitor, atunci când vom da ochii cu oamenii să nu ne fie rușine”, a declarat Pavel Filip.
 
La acțiunile militare din 1992 au luat parte aproximativ 30 de mii de persoane. Aproape 300 dintre acestea au decedat, dintre care 198 de militari din Armata Națională și 89 de angajați ai Ministerului de Interne. Peste 300 de persoane au rămas invalizi.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău