22 de troleibuze asamblate în Republica Moldova vor circula pe străzile din Bălți
-
26 Iulie 20:39
Un număr de 22 de troleibuze produse în Republica Moldova vor circula pe străzile din municipiul Bălți. 16 dintre acestea au fost deja transmise autorităților, iar altele șase urmează să fie livrate până la sfârșitul lunii august, transmite MOLDPRES.
Troleibuzele sunt produse la Chișinău, fiind utilizate atât componente importate de peste hotare, cât și echipamente produse în țara noastră. Vicepremierul Dumitru Alaiba a vizitat astăzi uzina unde sunt produse troleibuzele.
„Industria noastră are nevoie de un nou suflu și de suport. Avem un fundament de la care să pornim și de la care să creștem în continuare. Avem 16 troleibuze care deja au fost livrate, produse în Chișinău cu Vin-cod Republica Moldova. Țara noastră este oficial țară producătoare de autovehicule. Evident că mai avem mult până să ajungem industria din țările din Vest, însă facem acești primi pași, care sunt cei mai grei, dar cineva trebuie să-i facă”, a afirmat Dumitru Alaiba.
Directorul companiei producătoare, Vitalie Eșanu, a afirmat că întreprinderea pe care o conduce este primul producător de troleibuze și autobuze din Republica Moldova. „Primul troleibuz a fost livrat anul trecut în august. Punțile sunt produse în Germania, motorul electric este din Riga, sistemul de lubrifiere este din Italia, compresoarele sunt aduse din Franța. Sunt mai multe componente și noi pe bază de caroserie instalăm și îndeplinim toate procesele tehnologice pentru a asambla troleibuzul. În cea de-a doua etapă îndeplinim un șir de funcții pentru a testa fiecare echipament”, a spus directorul.
Vitalie Eșanu a oferit detalii și despre prețul unui mijloc de transport produs în țara noastră. „Un astfel de troleibuz electric la licitațiile din România costă de la 650 mii de euro în sus fără TVA. Unitățile care le producem aici, având manopera mai ieftină și echipamentele noastre, este practic de două ori mai ieftin”, a precizat Vitalie Eșanu.
Troleibuzele livrate municipiului Bălți au fost achiziționate în urma unei licitații organizate prin creditare de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.