22 de consilieri municipali au votat pentru organizarea unui referendum

  • 21 Iunie 2016 13:39
22 de consilieri municipali au votat pentru organizarea unui referendum

22 de consilieri municipali din totalul de 51 au votat astăzi pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă.

Nu a fost un scrutin real, ci un exercițiu improvizat, organizat de aleșii locali din fracțiunea Partidului Popular European la care consilierii liberali au refuzat să participe.

Ședința de astăzi a Consiliului municipal a început cu un exercițiu. La propunerea aleșilor locali din fracțiunea  PPEM, consilierii au putut să se pronunțe în favoarea sau împotriva unui referendum de demitere a actualului primar al municipului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

”Facțiunea PPEM propune un pre test pentru Consiliul Municipal, unde fiecare consilier într-o manieră democratică, poate să răspundă: da sau nu, privind desfășurarea referendumului.  Poate nici nu va fi nevoie de colectare a semnăturilor”, a declarat Oazu Nantoi, liderul fracțiunii PPEM din Consiliul municipal.

22 de consilieri au răspuns afirmativ la chestionarul distribuit în sala de ședințe, un chestionar nu a fost completat, iar aleșii locali liberali au refuzat să participe la acest exercițiu acuzându-i pe colegii din PPEM că fac alianță cu socialiștii.

”Domnule președinte (de ședință) noi avem o ordine de zi, să mergem cu ea mai departe. Acest referendum este în spiritul actualei majorități, este deja pefață acet lucru iar lozinca este ”țara arde dar baba se scarpină”, a declarat, Ion Ciobanu președintele fracțiunii liberale.

După ce s-au anunțat răspunsurile, CMC a urmat ordinea de zi.

Potrivit legislației, referendumul de demitere a primarului Municipiului Chișinău poate fi organizat prin votul secret al 34 de consilieri din cei 51, fie prin colectarea a unui număr de 10 la sută de semnături din numărul total al alegătorilor din Capitală.

În mandatele anterioare ale primarului Dorin Chirtoacă, tentativele repetate ale Socialiștilor de inițiere și organizare a unui referendum de demitere a sa, au eșuat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău