22 de aparate performante de ultrasonografie vor ajunge în instituții medico-sanitare publice
-
16 August 2023 13:13
22 de aparate performante de ultrasonografie vor ajunge în instituții medico-sanitare publice, a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unui eveniment public la Institutului de Medicină Urgentă, transmite Radio Chișinău.
Primul aparat performant ultrasonografic a ajuns în Unitatea de Primiri Urgente, iar următoarele vor ajunge în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Oncologic, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, spitalul Clinic Bălți, spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Palade” și de asemenea 15 spitale raionale, a declarat Ministrul Sănătății Ala Nemerenco:
„Aceste aparate înseamnă o calitate mai bună a serviciilor medicale, o satisfacție mai înaltă a lucrătorului medical și desigur - pacient însănătoșit. Este un ultrasonograf foarte performant, care va permite să fie evaluați pacienții care ajung la unitatea de primiri urgente cu accident cerebrovascular”, a declarat Ala Nemerenco.
Accidentele vasculare cerebrale reprezintă una din urgențele majore, de aceea, acest ajutor de la Ministerul Sănătății este important și vine să completeze celelalte investiții care deja au fost făcute în Institutul de Medicină Urgentă, a precizat Directorul Institutului de Medicină Urgentă (IMU), Mihail Ciocanu:
„Accidentele vasculare cerebrale reprezintă una din urgențele majore, iar în cadrul institutului nostru anual sunt deserviți peste 5.500 de pacienți cu suspecție la accident vascular cerebral, acut, ischemic sau hemoragic. Noi executăm anual peste 40 de mii de investigații de ultrasonografie, inclusiv în jur de 22 de mii efectuate de către medicii de urgență în zonele de deservire și evident în jur de 7 mii de investigații dedicate pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale. Ne bucurăm foarte mult de această investiție de la Ministerul Sănătății deoarece ea vine să completeze celelalte investiții care deja au fost făcute în Institutul de Medicină Urgentă. De fapt, la moment Institutul de Medicină Urgentă are toată gama de tehnologie medicală necesară pentru preluarea oricărui tip de pacienți cu urgențe majore”, a declarat Mihail Ciocanu.
Proiectul a fost realizat de Ministerul Sănătății și cu partenerii internaționali prin OGPE, astfel, banii neutilizați din proiectul „Răspuns de Urgență Covid” au fost redirecționați în procurarea aparatelor ultrasonografie.