21 martie - Ziua mondială a poeziei

  • 21 Martie 2022 11:36
21 martie - Ziua mondială a poeziei

Celebrând Ziua mondială a poeziei (World Poetry Day), pe 21 martie, UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creator al minții umane, scrie AGERPRES.

Ziua mondială a poeziei sărbătorește una dintre cele mai prețuite forme de exprimare a identității culturale și lingvistice ale umanității. Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură și pe fiecare continent, poezia vorbește despre valorile noastre comune, fapt care o poate transforma într-un puternic mesaj pentru dialog și pace.

'Aranjată în cuvinte, colorată cu imagini, calculată în metrul potrivit, puterea poeziei nu are egal. Ca formă intimă de exprimare care deschide porți altora, poezia îmbogățește dialogul care catalizează tot progresul uman și este mai necesară ca niciodată în vremuri tulburi.', transmite, pe pagina UNESCO, Audrey Azoulay, director general, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei din 2022.

Ziua mondială a poeziei este marcată ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susținute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, potrivit www.un.org., cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică și de a lărgi oportunitatea ca limbile pe cale de dispariție să fie auzite. Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură și pe fiecare continent, poezia exprimă umanitatea noastră comună și valorile noastre comune, cele mai simple poezii putând deveni un catalizator puternic pentru dialog și pace, potrivit en.unesco.org.

Ziua Mondială a Poeziei reprezintă și ocazia de a onora poeții, de a reînvia tradițiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei, de a promova convergența dintre poezie și alte arte precum teatrul, dansul, muzica și pictura și de a crește cunoașterea poeziei prin publicarea în mass-media. Pe măsură ce poezia continuă să unească oamenii de pe continente, toți sunt invitați să se alăture evenimentului, menționează UNESCO pe pagina dedicată zilei.


Poezia poate schimba modul în care oamenii văd lumea, poate inspira remedierea legăturilor dintre oameni și poate crea armonie între aceștia. Poezia continuă să adune oamenii împreună pe întreg mapamondul, oferindu-le posibilitatea de a se cunoaște și de a se înțelege mai bine. În celebrarea Zilei mondiale a poeziei, UNESCO recunoaște spiritul creativ al minții umane și puterea poeziei de a schimba modul de a privi ceea ce ne înconjoară. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău