21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

  • 21 Februarie 2021 09:37
21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

Ziua internațională a limbii materne este sărbătorită în fiecare an la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume, preluat de Agerpres.

A fost proclamată în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999 când statele membre ale organizației s-au angajat să contribuie la protecția și revigorarea bogatei diversități culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere între diferite popoare. Data aleasă amintește de evenimentele ce au avut loc la 21 februarie 1952, când mai mulți studenți care demonstrau în Dhaka pentru recunoașterea limbii lor materne ''bangla'', drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împușcați de forțele de poliție, potrivit www.un.org.

Această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2000. Mai târziu, în anul 2007, la 16 mai, Adunarea Generală a ONU, printr-o rezoluție, a invitat statele membre "să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii". De asemenea, a proclamat 2008 ca ''Anul Internațional al limbilor'', pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegerea internațională, prin multilingvism și multiculturalism.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului mondial material și imaterial și o componentă esențială în procesul de definire a unei minorități naționale. Însușirea limbii materne, precum și utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea și perpetuarea identității fiecărei minorități. Ea se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală. Se estimează că, în cazul în care nu se acționează în acest sens, jumătate din cele circa 6.000 de limbi vorbite în prezent ar putea dispărea până la sfârșitul acestui secol, potrivit potrivit www.un.org.

Ziua internațională a limbii materne susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 4.6 privind educația din Agenda 2030, subliniind importanța limbilor adecvate de instruire, respectiv folosirea limbilor materne în primii ani de școală. Acest fapt facilitează accesul la educație și promovează în același timp, echitatea, pentru grupurile de populație care vorbesc limbi minoritare și autohtone, în special a fetelor și femeilor, și totodată, îmbunătățește calitatea educației și procesul de învățare prin înțelegere și creativitate, și nu prin memorare.

Astfel, în statele membre ONU, Ziua internațională a limbii materne este marcată prin organizarea unor manifestări culturale, seminarii, conferințe, concursuri pe teme culturale, lingvistice și educative, de către autoritățile guvernamentale, universități, institute de cercetare, culturale și asociații culturale și de tineret. Toate acțiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi atât la încurajarea diversității și a educației multilingvistice, cât și la dezvoltarea conștientizării depline a tradițiilor lingvistice și culturale din întreaga lume și să inspire, totodată, solidaritate bazată pe înțelegere, toleranță și dialog. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău