21 de persoane au susținut examenul pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova

  • 17 Iulie 2013 12:23
21 de persoane au susținut examenul pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova

21 de aspiranți la cetățenia Republicii Moldova au susținut, miercuri, 14 martie, examenul pentru dobândirea statutului de moldoveni cu acte în regulă.

O comisie formată din experți ai Ministerului Educației i-a examinat pe viitorii posesori de pașapoarte moldovenești în privința cunoștințelor despre Constituția statului al căror cetățeni vor deveni după îndeplinirea condițiilor legale.

Examenul se susține în două etape, prima este proba de cunoaștere a Constituției Republicii Moldova, și este eliminatorie, iar cea de-a doua este de limba română, scris, citit și vorbit. Serge, un tânăr absolvent al unei facultăți de calculatoare și master în tehnologie informațională, venit în Moldova din Congo, a învățat aproape totul despre Constituției și e foarte bine pregătit și la istorie. Poate chiar de aceea contrazice, fără ezitare, litera legii fundamentale atunci când este întrebat în ce limbă a susținut examenul.

Viceministrul educației Loretta Handrabura declară că testele se susțin după legislația adoptată în anul 2001, astfel încât examinații au posibilitatea de a opta la prima probă, cea despre Constituție, răspunzând și în limba rusă. Necunoașterea limbii române îi elimină, oricum, la cea de-a doua probă.

Examenul nu este o simplă formalitate, ca dovadă că, după prima probă, doar 7 dintre cei 21 de candidați s-au calificat pentru testul de limbă română.

Restul de două treimi au plecat să tocească prevederile Consituției pentru următoarea serie de teste. Care ar putea fi în luna aprilie, dacă se strâng suficient de mulți solicitanți pentru cetățenia moldovenească pentru a justifica întrunirea comisiei de examinare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău