Record de incendii de vegetație în UE

  • 15 August 2022 16:41
Record de incendii de vegetație în UE

Uniunea Europeană este pe cale să înregistreze un sezon record de incendii de vegetație, avertizează Sistemul European de Informare privind Incendiile Forestiere (EFFIS), potrivit POLITICO.

Valurile de căldură succesive – parte a unei tendințe de încălzire determinată de schimbările climatice – și lipsa persistentă de precipitații au transformat o mare parte din Europa într-o adevărată torță în această vară, permițând incendiilor să se răspândească cu ușurință.

De la începutul anului 2022, flăcările au devastat aproape 660 000 de hectare de terenuri din UE – o suprafață de peste două ori mai mare decât Luxemburgul -, potrivit celei mai recente actualizări a EFFIS.

În 2017, anul cu gravitatea cea mai ridicată în privința numărului de incendii de vegetație din UE, aproximativ 420 000 de hectare fuseseră arse până la jumătatea lunii august, înainte ca o lună octombrie devastatoare să dubleze această cifră la 988 087 de hectare pentru întregul an. În condițiile în care sezonul incendiilor este departe de a se fi încheiat, EFFIS a avertizat că anul acesta ar putea stabili un nou record.

Anul acesta, până în prezent, este „chiar sub 2017″, a declarat duminică coordonatorul EFFIS, Jesús San-Miguel, pentru AFP. „Situația în ceea ce privește seceta și temperaturile extrem de ridicate a afectat toată Europa în acest an, iar situația generală din regiune este îngrijorătoare, în timp ce ne aflăm încă în mijlocul sezonului de incendii”.

Spania, România și Portugalia sunt țările membre UE cele mai afectate de secetă, potrivit Comisiei Europene. Franța a fost, de asemenea, grav afectată, cu peste 60 000 de hectare arse până în această săptămână, depășind cu mult recordul anterior al țării, de 43 600 de hectare pentru întregul an 2019.

Însă, odată cu încălzirea Europei, incendiile izbucnesc din ce în ce mai des și mai la nord. San-Miguel (EFFIS) a declarat că, începând din 2010, s-a înregistrat o tendință de intensificare a incendiilor în Europa Centrală și de Nord.

Odată cu atenuarea valului de căldură din această săptămână și cu ploile care au adus o oarecare ușurare, EFFIS a declarat duminică că situația incendiilor de vegetație arată o oarecare îmbunătățire, deși riscul rămâne ridicat pentru Peninsula Iberică și pentru estul Franței, Belgia și Germania

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău