2021 pe locul 6 în topul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor meteorologice

  • 14 Ianuarie 18:12
2021 pe locul 6 în topul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor meteorologice

Anul 2021 se află pe locul 6 în clasamentul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor meteorologice, conform unui nou raport al Administrației Naționale americane pentru Oceane și Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA), transmite vineri DPA, potrivit Agerpres.

Conform datelor NOAA, temperatura medie pentru anul 2021 a fost cu 1,51 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX.

O analiză separată, realizată de NASA, a concluzionat de asemenea că 2021 este al 6-lea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, la egalitate cu anul 2018.

Ambele agenții sunt de părere că această tendință de încălzire globală este în principal rezultatul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Anul trecut a fost cel de-al 45-lea an consecutiv în care temperatura globală au urcat deasupra mediei, ceea ce înseamnă că planeta nu a mai trecut printr-un an mai rece decât media din 1976. Mai mult decât atât, toți anii din intervalul 2013 - 2021 se numără printre cei mai fierbinți 10 ani din istoria măsurătorilor meteorologice, istorie care a început în 1880.

O analiză independentă realizată de organizația de cercetare Berkeley Earth ajunge la aceeași concluzie privind clasarea anului 2021 pe poziția 6 în clasamentul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor.

Sistemul european Copernicus pentru monitorizarea încălzirii globale a anunțat recent că ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice. Anul 2021, la fel ca și anii 2015 și 2018, s-a numărat printre anii cei mai puțin călduroși din acești ultimi șapte ani, conform datelor prezentate luni de serviciul Copernicus.

Europa a înregistrat însă cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice - depășind valorile înregistrate în verile anilor 2010 și 2018 - și atingând un record de temperatură de 48,8 grade Celsius, măsurat în Sicilia (cu 0,8 grade mai ridicat decât recordul precedent).

În plus, 2021 a fost marcat de evenimente meteorologice extreme - cum ar fi inundațiile care au lovit puternic Belgia, Țările de Jos și Germania.

Pe coasta de vest a SUA și în Canada, incendiile de vegetație au devastat arii extinse și au afectat puternic calitatea aerului.

"Anul 2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai fierbinte vară înregistrată în Europa, valuri de căldură în zona mediteraneană, ca să nu mai amintim de temperaturile ridicate fără precedent înregistrate în America de Nord", a comentat directorul Copernicus, Carlo Buontempo. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Sun
17
Mon
18
Tue
21
Wed
18
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău