2020, cel mai cald an înregistrat vreodată în Asia (ONU)
-
26 Octombrie 2021 12:39
2020 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în Asia, a indicat marți ONU înainte de summitul COP26 dedicat climei, informează AFP, citat de AGERPRES.
În raportul său anual privind starea climei în Asia, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a precizat că întreaga regiune a fost afectată de schimbările climatice.
"Condițiile meteorologice extreme și schimbările climatice din Asia au cauzat în 2020 pierderea a mii de vieți omenești, au dus la strămutarea altor milioane de persoane și au costat sute de miliarde de dolari", a subliniat OMM într-un comunicat.
"Dezvoltarea durabilă este amenințată. Insecuritatea alimentară și a apei, riscurile pentru sănătate și degradarea mediului sunt în creștere", a adăugat organizația.
În raport, OMM oferă, de asemenea, o actualizare în privința pierderilor economice anuale asociate riscurilor climatice.
Acestea sunt estimate la 238 de miliarde de dolari (205 miliarde de euro) în China, la 87 miliarde în India, la 83 miliarde în Japonia și la 24 miliarde în Coreea de Sud.
"Riscurile meteorologice și climatice, în special inundațiile, furtunile și secetele, au avut repercusiuni semnificative în numeroase țări din regiune", afirmă secretarul general al OMM, Petteri Taalas, în comunicatul menționat.
În 2020, inundațiile și furtunile au afectat circa 50 de milioane de persoane și au provocat peste 5.000 de morți.
Aceste cifre sunt mai mici decât media anuală din ultimele două decenii (158 de milioane de persoane afectate și circa 15.500 de decese) "și demonstrează succesul sistemelor de avertizare timpurie din numeroase țări asiatice", potrivit OMM.
2020 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în Asia, cu o temperatură medie depășind cu 1,39 grade Celsius media înregistrată în perioada 1981-2010.
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut, 38 de grade Celsius au fost înregistrate în localitatea Verkhoiansk, din nord-estul Siberiei (Rusia), pe moment cea mai ridicată temperatură observată la nord de cercul polar arctic.
În 2020, temperaturile medii la suprafața apei au atins niveluri record în Oceanele Indian, Pacific și Arctic.
Raportul notează, de asemenea, că temperaturile la suprafața apei din oceanele din Asia cresc mai puternic decât media mondială.
De exemplu, încălzirea a fost de peste trei ori mai mare decât media din Marea Arabiei și din părți ale Oceanului Arctic.
În ceea ce privește ghețarii aflați în Asia, retragerea lor se accelerează, iar OMM prevede că "masa lor va scădea cu 20 - 40% până în 2050, ceea ce va afecta viețile și mijloacele de subzistență a circa 750 de milioane de persoane.