200 de cazuri de Ebola au fost confirmate în Congo, începând din august

  • 21 Octombrie 2018 14:26
200 de cazuri de Ebola au fost confirmate în Congo, începând din august

Două sute de cazuri de febră hemoragică Ebola au fost confirmate în estul Republicii Democrate Congo începând din luna august, conform unui bilanț anunțat de Ministerul Sănătății din această țară, citat duminică de Xinhua.

Potrivit celor mai recente statistici publicate de minister, dintre cele două sute de cazuri confirmate în Beni și în zonele limitrofe din provincia Kivu de Nord, 117 persoane au decedat în urma contractării virusului, iar starea de sănătate a altor 61 s-a îmbunătățit după ce au primit îngrijiri medicale.

Sâmbătă au fost confirmate alte opt cazuri, printre acestea numărându-se șase pacienți din Beni și doi din Butembo.

Totodată, Ministerul Sănătății a anunțat că doi agenți din cadrul unității medicale de intervenție rapidă a forțelor armate ale Republicii Democratice Congo (FARDC), care fuseseră desfășurați în unele puncte de intrare în zone periculoase pentru a-i ajuta pe reprezentanții autorităților sanitare, au decedat sâmbătă în urma unui atac al milițiilor locale.

Cel mai recent focar de Ebola, declarat de autoritățile din Republica Democrată Congo la 1 august în provincia Kivu de Nord, a fost raportat de asemenea în provincia Ituri.

În urma convocării unui comitet de urgență în luna septembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că al zecea focar de Ebola din Republica Democrată Congo nu constituie în prezent o urgență de sănătate publică de interes internațional, precizează Xinhua.

În buletinul oficial din 22 septembrie, Ministerul Sănătății din Republica Democrată Congo informa că fuseseră raportate 149 cazuri de Ebola (118 confirmate și 31 probabile) în 11 centre sanitare din cele două provincii afectate. 40 de persoane reușiseră să depășească boala cu ajutorul medicamentelor și tratamentului rVSV-ZEBOV, cu caracter experimental, cu care au fost deja vaccinate 11.417 persoane.

O "combinație de factori" amenință un răspuns umanitar împotriva epidemiei de Ebola din Republica Democrată Congo, a avertizat la sfârșitul lunii septembrie OMS care și-a suspendat activitățile la Beni, după un atac al rebelilor ugandezi ce a provocat moartea a 21 de persoane.

Virusul se transmite prin contact direct cu sângele sau cu fluidele corporale și este cu atât mai virulent cu cât procesul este mai avansat, putând atinge o rată de mortalitate de 90%.

Cea mai gravă epidemie de Ebola cunoscută în lume a fost declarată în martie în 2014, cu primele cazuri datând din decembrie 2013 în Guineea Conakry, de unde s-a extins repede în Sierra Leone și Liberia. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău