200 de cadavre descompuse, găsite într-un subsol din Mariupol. Rudele pot îngropa morții doar dacă declară că ucrainenii sunt de vină

  • 25 Mai 2022 10:03
200 de cadavre descompuse, găsite într-un subsol din Mariupol. Rudele pot îngropa morții doar dacă declară că ucrainenii sunt de vină

„Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat Petro Andrișcenko, consilier al primarului orașului-port devastat de ruși. Potrivit unor estimări 22.000 de civili au fost uciși, dar e posibil ca numărul să fie mai mare. Sub ruinele unei clădiri bombardate au fost găsite 200 de cadavre. Morții nu pot fi îngropați decât dacă rudele dau o declarație video în care trebuie să spună că vinovați sunt ucrainenii.

Petro Andrișcenko este consilier al primarului din Mariupol, a reușit să fugă din zonă, dar are informații de la oficialii care încă sunt blocați acolo, scrie CNN.

Potrivit lui Andrișcenko, oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război.

Consilierul crede că în realitate ar fi vorba de mult mai mulți civili uciși.

El a declarat că 200 de cadavre au fost găsite sub ruinele unei clădiri, în timpul acțiunii de înlăturare a molozului. Cadavrele au fost găsite în subsol, în stare avansată de descompunere, a spus consilierul.

„Orașul s-a transformat într-un cimitir”, a adăugat el.

Cei pe care rudele vor să îi îngroape potrivit credinței religioase nu pot recupera cadavrele decât dacă susțin într-o înregistrare video că decedații au fost victime ale armatei ucrainene.

„Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu. Este întuneric absolut în oraș. Singurele lumini sunt de la trupele ruse și patrule rusești. Peste tot e miros de moarte și de fum”, a afirmat oficialul.

El a adăugat că cei cu care vorbește îi descriu orașul lovit de catastrofe umanitare rămas fără legături externe, fără posibilitatea de a comunica telefonic.

Oamenii nu pot merge liber prin oraș, au nevoie de permise speciale pentru orice mișcare pe care o fac și trebuie să treacă printr-un sistem de filtrare care îi împiedică să fugă.

Mariupol a fost ținta unor atacuri constante și brutale timp de luni de zile. Ultimii luptători ucraineni care apărau orașul de la Azovstal s-au predat vineri, iar orașul a ajuns oficial în mâinile rușilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău