200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus

  • 11 Iulie 2013 11:41
200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus

Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus din 1812 a fost un element folosit cu precădere de liderii Mișcării de Emancipare Națională de la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, este una dintre concluziile Conferinței Internaționale organizată la Chișinău pentru a marca 200 de ani de la acel moment.Istoricii au trecut în revistă cele mai importante evenimente din 1812…

Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus din 1812 a fost un element folosit cu precădere de liderii Mișcării de Emancipare Națională de la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90, este una dintre concluziile Conferinței Internaționale organizată la Chișinău pentru a marca 200 de ani de la acel moment.

Istoricii au trecut în revistă cele mai importante evenimente din 1812 până în prezent legate de soarta Basarabiei în componența Imperiului Rus. Veniamin Ciobanu, cercetător de la Iași, a relatat despre interesele strategice ale Imperiului Rus, în 1812, de a cuceri teritoriul dintre Prut și Nistru, dar mai ales partea de sud a Basarabiei, care acum este în componența Ucrainei. În opinia lui, tendințele imperialiste ale statului rus se repercutează în continuare asupra Basarabiei.

În 1912, când administrația de la Chișinău sărbătorea anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, la București tricolorul era coborât în bernă, amintește un alt cercetător, Constatntin Stan, venit la Conferință de la Galați.

Momentul 1812 a fost  pus  în legătură și cu evenimente din istoria recentă a Republicii Moldova. Potrivit președintelui Asociației Naționale a Tinerilor Istorici, Sergiu Musteață, reprezentanții Mișcării de Eliberare Națională au făcut trimitere, în discursurile lor publice, la adevărul istoric despre raptul Basarabiei de la 1812.

Conferința este organizată la împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus de  Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova în colaborare cu facultățile de istorie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Universitatea de Stat din Moldova.

La lucrările conferinței, care se încheie astăzi, participă peste 50 de istorici din România, Ucraina, Grecia și Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău