20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)

  • 20 Mai 2023 14:30
20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)

Ziua mondială a albinelor se sărbătorește, în fiecare an, la 20 mai în scopul evidențierii importanței albinelor pentru umanitate și necesității protejării acestora dar și a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773), considerat un pionier și un expert important al apiculturii moderne.

Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociației Apicultorilor din Republica Slovenia, avându-l ca șef de proiect pe vicepremierul Dejan Židan, conform www.worldbeeday.org și www.blog.mybees.ro.

Cu prilejul proclamării, directorul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: "Albinele joacă un rol crucial în creșterea randamentului culturilor și promovarea siguranței alimentare și a alimentației. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roșii ... Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaște importanța acestor mici ajutoare și va crește gradul de conștientizare a necesității protejării."

Dispariția albinelor amenință siguranța alimentației mondiale având în vedere că o treime din producția agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine, potrivit www.publika.md. Omul de știință Albert Einstein obișnuia să spună că "atunci când albinele vor dispărea de pe suprafața Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit", notează http://madr.ro.

Albinele sunt cele mai importante viețuitoare de pe pământ. Ele dau hrană sănătoasă, întrețin 78% din flora autohtonă și aduc venituri la nivelul Uniunii Europene de peste 14 miliarde de euro, pe an, din vânzarea produselor apicole, potrivit https://agrointel.ro. Pentru a face o jumătate de kilogram de miere, o albină trebuie să zboare aproximativ 144.840 km - de circa trei ori distanța parcursă în jurul globului.

Studiile efectuate de ONU și de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii arată că populațiile de albine și de polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, în ultimii ani, ca o consecință a activității umane iraționale - agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc. Decimarea populațiilor de albine a determinat țări ca Germania, Franța, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariției albinelor.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele estimate sunt de aproximativ 1,47 de milioane de familii de albine.

În 2022, cu prilejul zilei mondiale a albinelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis că apicultorii români pot beneficia de fondurile disponibile prin Programul Național Apicol (PNA) pentru perioada 2020-2022. Bugetul total al PNA este de 169,621 milioane lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84,811 milioane lei, iar valoarea pentru anul 2022 este de 60,196 milioane lei. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de circa 1 milion de familii de albine.

În acest an, de Ziua mondială a albinelor, Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizeză în perioada 20-21 mai 2023 Târgul de miere, eveniment ce va cuprinde o serie de întâlniri cu apicultori veniți din toată țara pentru a vorbi despre beneficiile mierii și importanța albinei pentru întreaga omenire. Sâmbătă, 20 mai, de la ora 13.00, la Casa Apicultorului (Casa Cut) din interiorul spațiului muzeal, actorul Nae Alexandru împreună cu interpreta de muzică populară Narcisa Băleanu vor pune în scenă Povestea Casei Cut și vor familiariza publicul cu tradițiile apicultorilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău