20 iunie - Ziua mondială a refugiatului (ONU)
-
20 Iunie 2023 10:23
În fiecare an, la 20 iunie este marcată Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day), o zi desemnată potrivit Rezoluției 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din 4 decembrie 2000, pentru a onora refugiații din întreaga lume, după cum indică site-ul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), https://www.unhcr.org/.
Ziua mondială a refugiatului, care este marcată prin diverse evenimente, în numeroase țări de pe glob, în sprijinul refugiaților, celebrează puterea și curajul oamenilor care au fost forțați să fugă din țara lor natală pentru a scăpa de conflicte sau persecuție, reprezentând, totodată, o ocazie de a crea empatie și înțelegere pentru situația lor dificilă. De asemenea, scoate în evidență drepturile, nevoile și dorințele refugiaților, ajutând la mobilizarea voinței și a resurselor politice astfel încât refugiații să poată nu doar supraviețui, ci și prospera, transmite Agerpres.
Tema din 2023 a acestei zile este "Hope away from Home. A world where refugees are always included", făcând referire la speranța refugiaților aflați departe de casă și la o lume în care refugiații să poată fi întotdeauna incluși. Includerea refugiaților în comunitățile în care și-au găsit siguranța după ce au fugit de conflicte și persecuție reprezintă cel mai eficient mod de a-i sprijini în reînceperea vieții și de a le permite să își aducă o contribuție în țările care îi găzduiesc. Este, de asemenea, cel mai bun mod de a-i pregăti să se întoarcă acasă și să participe la reconstrucția țărilor lor, atunci când condițiile le permit să facă acest lucru în siguranță și în mod voluntar, sau să prospere dacă sunt relocați în altă țară.
În 2022, tema acestei zile a fost "Whoever. Wherever. Whenever. Everyone has the right to seek safety", scoțând în evidență faptul că oricine, oriunde, oricând - toată lumea are dreptul să solicite siguranță. Oricine ar fi ei, oamenii nevoiți să se refugieze trebuie tratați cu demnitate. Oricine poate solicita protecție, indiferent cine este sau în ce crede. Solicitarea siguranței este un drept al omului. Ori de câte ori oamenii sunt forțați să se refugieze, ei au dreptul să fie protejați. Oricare ar fi amenințarea - război, violență, persecuție - toată lumea merită să aibă protecție. Toată lumea are dreptul să fie în siguranță, sublinia site-ul https://www.unhcr.org/ în legătură cu tema din 2022.
Ziua mondială a refugiatului a fost marcată la nivel mondial pentru prima dată la 20 iunie 2001, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a Convenției privind statutul refugiaților din 1951. Inițial a fost cunoscută ca Ziua refugiaților din Africa, înainte ca Adunarea Generală a Națiunilor Unite să o desemneze oficial ca zi internațională în decembrie 2000.
La 28 iulie 1951, o conferință specială ONU a aprobat Convenția privind statutul refugiaților. Convenția din 1951 este documentul juridic fundamental pentru protecția internațională a refugiaților, menționează site-ul https://www.unhcr.org/.
Potrivit ONU, Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) - cunoscut și ca Agenția ONU pentru Refugiați -, înființat în 14 decembrie 1950 de către Adunarea Generală a ONU, este mandatat să conducă și să coordoneze acțiunile internaționale pentru protejarea refugiaților și pentru soluționarea problemelor pe care aceștia le au.
Obiectivul principal al UNHCR este de a proteja drepturile și bunăstarea refugiaților. UNHCR are în vedere ca toată lumea să își poată exercita dreptul de a solicita azil și de a găsi refugiu în alt stat, cu opțiunea de a se întoarce acasă în mod voluntar, de a se integra pe plan local sau de a se reinstala într-o țară terță. De asemenea, UNHCR are mandat pentru ajutorul persoanelor apatride.
România este stat parte la toate instrumentele juridice internaționale care guvernează activitatea UNHCR, respectiv Convenția de la Geneva privind statutul refugiaților din 1951 și Protocolul adițional din 1967, Convenția privind statutul apatrizilor din 1954 și Convenția privind reducerea cazurilor de apatridie din 1961, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), www.mae.ro. Relația de parteneriat cu UNHCR a fost consolidată prin încheierea, la 2 martie 2011, a unui Acord-cadru de cooperare bilaterală, care oferă predictibilitate contribuțiilor naționale la bugetul agenției ONU, menționează MAE.