20 iunie - Ziua mondială a refugiatului (ONU)

  • 20 Iunie 2022 08:38
20 iunie - Ziua mondială a refugiatului (ONU)

Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day) este aniversată, în fiecare an, la 20 iunie, potrivit Rezoluției 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din 4 decembrie 2000, fiind marcată prin diverse evenimente, în numeroase țări de pe glob, în sprijinul refugiaților.

Ziua mondială a refugiatului este o zi internațională desemnată de Organizația Națiunile Unite pentru a onora refugiații din întreaga lume, se menționează pe site-ul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), https://www.unhcr.org/. Această zi celebrează puterea și curajul oamenilor care au fost forțați să fugă din țara lor natală pentru a scăpa de conflicte sau persecuție, reprezentând, de asemenea, o ocazie de a crea empatie și înțelegere pentru situația lor dificilă. Ziua mondială a refugiatului scoate în evidență drepturile, nevoile și dorințele refugiaților, ajutând la mobilizarea voinței și resurselor politice astfel încât refugiații să poată nu doar supraviețui, ci și prospera.

În 2022, tema acestei zile este "Whoever. Wherever. Whenever. Everyone has the right to seek safety.", potrivit site-ului https://www.unhcr.org/. Astfel, tema din acest an face referire la faptul că oricine, oriunde, oricând - toată lumea are dreptul să solicite siguranță. Oricine ar fi ei, oamenii nevoiți să se refugieze trebuie tratați cu demnitate. Oricine poate solicita protecție, indiferent cine este sau în ce crede. Solicitarea siguranței este un drept al omului. Ori de câte ori oamenii sunt forțați să se refugieze, ei au dreptul să fie protejați. Oricare ar fi amenințarea - război, violență, persecuție - toată lumea merită să aibă protecție. Toată lumea are dreptul să fie în siguranță, subliniază site-ul amintit.

Oricine fuge de persecuție, conflict sau încălcări ale drepturilor omului are dreptul de a solicita protecție în altă țară. De asemenea, pentru un acces în siguranță, granițele ar trebui să rămână deschise tuturor persoanelor nevoite să se refugieze. Restricționarea accesului și închiderea granițelor poate face călătoria și mai periculoasă pentru persoanele care caută siguranță. Totodată, oamenii nu pot fi forțați să se întoarcă într-o țară dacă viața sau libertatea lor ar fi în pericol. Aceasta înseamnă că țările nu ar trebui să trimită pe nimeni înapoi fără a evalua mai întâi pericolele cu care refugiații s-ar putea confrunta acasă.

De asemenea, oamenii nu ar trebui să fie discriminați la frontiere. Toate cererile pentru statutul de refugiat trebuie să fie luate în considerare în mod echitabil, indiferent de factori precum rasa, religia, gen și țară de origine. Oamenii nevoiți să fugă trebuie tratați cu respect și demnitate. Ei au dreptul la un tratament sigur și demn, iar printre altele aceasta înseamnă menținerea familiilor unite, protejarea oamenilor de traficanți și evitarea detenției arbitrare, se menționează, între altele, pe https://www.unhcr.org/.

Ziua mondială a refugiatului a fost marcată la nivel mondial pentru prima dată la 20 iunie 2001, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a Convenției privind statutul refugiaților din 1951. Inițial a fost cunoscută ca Ziua refugiaților din Africa, înainte ca Adunarea Generală a Națiunilor Unite să o desemneze oficial ca zi internațională în decembrie 2000.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău