20 decembrie - Ziua internațională a solidarității umane (ONU)

  • 20 Decembrie 2020 12:20
20 decembrie - Ziua internațională a solidarității umane (ONU)

Ziua internațională a solidarității umane, marcată în fiecare an la 20 decembrie, este dedicată sărbătoririi unității în diversitate și, de asemenea, este o oportunitate de a reaminti guvernelor să-și respecte angajamentele față de acordurile internaționale, potrivit ONU, notează Agerpres.

Solidaritatea este identificată în Declarația Mileniului, adoptată de comunitatea internațională, cu ocazia Summitului Mileniului din anul 2000, drept una dintre valorile fundamentale ale relațiilor internaționale în secolul XXI, în care cei care au mai puține avantaje merită ajutor de la cei care beneficiază cel mai mult.

Potrivit ONU, în contextul globalizării și al provocării creșterii inegalității, întărirea solidarității internaționale este indispensabilă.

Ca urmare, Adunarea Generală a ONU, având în vedere faptul că promovarea culturii de solidaritate este importantă pentru combaterea sărăciei, a proclamat 20 decembrie drept Ziua internațională a solidarității umane, o zi de sensibilizare a publicului cu privire la importanța solidarității și un moment pentru încurajarea dezbaterii cu privire la modalitățile de promovare a solidarității pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU, și, totodată, o zi de acțiune pentru a încuraja noi inițiative de eradicare a sărăciei.

Prin inițiativa proclamării Zilei internaționale a solidarității umane, precum și prin constituirea Fondului mondial de solidaritate pentru eradicarea sărăciei, conceptul de solidaritate a fost promovat ca fiind esențial în lupta împotriva sărăciei și în implicarea majoră a tuturor părților interesate.

Fondul mondial de solidaritate a fost inițiat prin Rezoluția 57/265 a Adunării Generale a ONU, la 20 decembrie 2002, și, în februarie 2003, a fost instituit ca un fond fiduciar al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Obiectivul său este eradicarea sărăciei și promovarea dezvoltării umane și sociale în țările în curs de dezvoltare, în special în rândul celor mai sărace segmente ale populației.

Conceptul de solidaritate a definit activitatea Organizației Națiunilor Unite de la fondarea acesteia.

Crearea Națiunilor Unite a adus statele și popoarele lumii împreună pentru a promova pacea, drepturile omului și dezvoltarea socială și economică. Organizația a fost fondată pe premisa de bază a unității și armoniei dintre membrii săi, exprimată în conceptul de securitate colectivă, care se bazează pe solidaritatea și determinarea membrilor săi de a se uni în vederea menținerii păcii și securității internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău