20 de ani în Siberia - spectacol în premieră în regiunea Cernăuți

  • 08 Iunie 2016 19:08
20 de ani în Siberia - spectacol în premieră în regiunea Cernăuți

În regiunea Cernăuți vor avea loc două reprezentații în premieră absolută ale piesei de teatru „20 de ani în Siberia", aflată în repertoriul Teatrului Național din București.

Pentru a marca cei 75 de ani de la declanșarea campaniei de deportări, arestări și strămutări din Bucovina de Nord, Ținutul Herței și Basarabia, Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor va organiza un dublu eveniment cultural în Nordul Bucovinei. 
 
Piesa de teatru aflată în repertoriul Teatrului Național din București este un monolog dramatic scris de Sorin Misirianțu după cartea „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață" de Anița Nandriș-Cudla (n. 1904, Mahala, Austro-Ungaria - d. 30 august 1986), țărancă româncă din Bucovina de Nord, care a lăsat una dintre cele mai importante mărturii scrise despre calvarul trăit în Gulagul sovietic. Anița Nandriș-Culda a fost deportată împreună cu cei trei fii ai săi în Siberia, la Cercul Polar, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Bucovina de Nord a fost ocupată de Uniunea sovietică.
 
"Povestirea Aniței Nandriș-Cudla aduce o mărturie esențială, dar și pentru reconstituirea staturii țăranului bucovinean: o statură net aristocratică, pe care metamorfozele provocate de comunism o aruncaseră nu numai în trecut, ci, s-ar spune, aproape în legendă. Or, iată că, odată cu Anița Nandriș-Cudla, legenda ia conturul firescului, iar realitatea ei ni se impune din nou. După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară (Monica Lovinescu, despre cartea „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață").
 
Prima reprezentație va avea loc sâmbătă, 11 iunie 2016, începând cu ora 19.00, la Casa de cultură locală din satul Mahala (raionul Noua Suliță), locul în care s-a născut Anița Nandriș-Cudla. Prezența ICR în satul Mahala nu este doar o premieră culturală, dar și una instituțională, fiind pentru prima dată în ultimii 75 de ani când România derulează un proiect aici. Următoarea reprezentație va avea loc la Cernăuți, duminică, 12 iunie, începând cu ora 16.00 pe scena Filarmonicii de Stat.
 
Proiectul este realizat în parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuți, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți și Teatrul Național I.L. Caragiale din București.
 
În urma unui parteneriat realizat cu Fundația Dignitas în cadrul proiectului „Demnitate prin cultură", delegația ICR va oferi cu titlul gratuit 1.000 de cărți în limba română, destinate comunității românești din Bucovina de Nord, jumătate dintre care vor fi predate Catedrei de Filologie Română și Clasică din cadrul Universității de Stat „Iurii Fedcovici".
 
Conform TNB, „20 de ani în Siberia" este „un spectacol care trezește conștiințele amorțite și demască teroarea comunismului. O invitație pentru a descoperi adevărata dimensiune a acestui flagel al secolului XX, asupra căruia mulți își proiectează astăzi o viziune edulcorată și nostalgică."
 
Regia: Sorin Misirianțu, Scenografie: Sorin Misirianțu, Adaptare: Sorin Misirianțu, Regizor scenă: Dumitru Scobeniuc, Sunet: Octavian Vasile, Light design: Bogdan Gheorghiu, Cristian Simon
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
4,96
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău