2 stații de irigare din Lopatna și Criuleni vor fi renovate

  • 27 Mai 2013 11:13
2 stații de irigare din Lopatna și Criuleni vor fi renovate

La începutul lunii iulie vor începe lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare din Republica Moldova, în cadrul Programului Compact.

Este vorba despre două stații din localitățile Lopatna și Criuleni, de pe malul Nistrului, unde suprafețele irigabile vor fi extinse de la 170 la peste 1200 de hectare. Luni, 27 mai, au fost semnate contractele pentru efectuarea lucrărilor cu un consorțiu de firme românești. 

Președintele Asociației utilizatorilor de apă din Criuleni, Mihai Cojocaru, este un agricultor cu experiență, care a înțeles că irigarea este indispensabilă pentru cultivarea produselor de calitate înaltă.

La Puhăceni abia a fost anunțată licitația, însă agricultorii din zonă așteaptă cu nerăbdare reconstrucția stației, spune reprezentantul asociației utilizatorilor de apă din localitate, Ion Plămădeală.

Directorul Fondului Povocările Mileniului, în cadrul căruia se desfășoară Programul Compact, Valentina Badrajan, a declarat că noile stații vor permite stabilirea unui tarif la apă mai convenabil agricultorilor.

Acum în Republica Moldova sunt irigabile aproximativ 35 de mii de hectare, pe când necesitățile sunt de 10 ori mai mari, a spus ministrul în exercițiu al agriculturii, Vasile Bumacov.

Reprezentatul unei firme de construcții din România, Emil Timofte, a declarat că, la lucrările care vor începe în iulie și vor dura timp de un an și jumătate, vor fi antrenați și localnici.

Costul lucrărilor pentru cele două stații de la Lopatna și Criuleni se ridică la 8 milioane de dolari. De asemenea, urmează a fi reabilitate încă 5 sisteme de irigare de pe malul râului Prut și 4 de pe malul Nistrului. Stațiile vor rămâne în proprietatea statului, dar vor fi gestionate de Asociațiile utilizatorilor de apă.  În total, peste 100 de milioane de dolari sunt prevăzuți în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul Statelor Unite, pentru dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău