2 iunie - zi de doliu pentru ambele maluri ale Prutului. Se împlinesc 7 ani de la tragedia de la Haragâș

  • 02 Iunie 2023 10:01
2 iunie - zi de doliu pentru ambele maluri ale Prutului. Se împlinesc 7 ani de la tragedia de la Haragâș

Astăzi se împlinesc 7 ani de la tragedia în care 4 membri ai echipajului aeromedical al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Iași și-au pierdut viețile, în timp ce desfășurau o misiune de salvare în Republica Moldova – misiune rămasă veșnic în memoria tuturor, transmite Radio Chișinău.

Tragedia de la Haragâș, raionul Cantemir, s-a produs pe 2 iunie 2016. La bordul aeronavei se aflau pilotul aparatului de zbor, copilotul, un medic și un asistent. Elicopterul SMURD se îndrepta spre raionul Cahul pentru a prelua un pacient, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, s-a prăbușit în pădure. Atunci se desfășura a 19-a misiune SMURD în Moldova.
 
În cinstea lor, în satul Haragâș, a fost edificat Memorialul consacrat eternizării echipajului SMURD, prin care se aduce un omagiu eroilor, care s-au dedicat, jertfindu-se pentru a salva alte vieți.
 
Proiectul SMURD a fost demarat în Republica Moldova în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, privind ajutorul reciproc pentru intervențiile transfrontaliere în caz de urgențe medicale – proiect ce a contribuit semnificativ la îmbunătățirea serviciilor de urgență publică, cu accesibilitate redusă, în țară.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău