18 nave cu produse agricole ucrainene au părăsit porturile din Odesa în cursul săptămânii trecute

  • 30 Ianuarie 14:43
18 nave cu produse agricole ucrainene au părăsit porturile din Odesa în cursul săptămânii trecute

Ministerul Infrastructurii de la Kiev raportează că, în cursul săptămânii trecute, 18 nave au părăsit porturile din Odesa, exportând 664.000 de tone de produse alimentare, ceea ce reprezintă treime din volumul exporturilor efectuate din săptămâna precedentă. 60.000 de tone de grâu au fost transportate către Kenya, 56.000 în Bangladesh, iar 60.000 de tone de ulei în India, scrie Rador.

Instituția atrage atenția asupra numărului mic de navele care părăsesc porturile ucrainene. Este vorba despre 2,5 nave pe zi, un indicator similar celui înregistrat încă la începutul așa-numitei inițiative a cerealelor, când volumele exporturilor erau nesemnificative. Totodată, subliniază partea ucraineană, numărul navelor inspectate în Bosfor și care primesc permisiunea de a se îndrepta spre porturile ucrainene pentru a fi încărcate cu produse, de asemenea, nu depășește trei pe zi.

„Partea rusă crește în mod deliberat numărul de nave care trebuie să stea la coadă. Potrivit situației din 30 ianuarie, 117 nave așteaptă să fie inspectate în apele teritoriale turcești. Săptămâna trecută, de exemplu, s-au făcut doar 20 de controale, în condițiile în care minimul necesar este de 84. Înregistrarea navelor pentru a participa la inițiativa cerealelor încetinește și ea: din peste 80 de nave declarate, rușii înregistrează zilnic doar 2-3 nave, fără niciun fel de explicație” – detaliază Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

Instituția constată o scădere a volumelor de export cu aproape 30%, față de luna precedentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău