18 iunie - Ziua internațională pentru combaterea discursului instigator la ură (ONU)

  • 18 Iunie 2023 17:30
18 iunie - Ziua internațională pentru combaterea discursului instigator la ură (ONU)

Discursul instigator la ură reprezintă "orice fel de comunicare orală, în scris sau prin comportament, care atacă sau folosește un limbaj peiorativ sau discriminatoriu cu referire la o persoană sau un grup pe baza a cine sunt" cu alte cuvinte, în funcție de religie, etnie, naționalitate, rasă, culoare, descendență, gen sau alt factor de identitate, evidențiază https://www.un.org/. În iulie 2021, Adunarea Generală a ONU a subliniat preocupările globale cu privire la "răspândirea și proliferarea exponențială a discursului instigator la ură" în întreaga lume și a adoptat o rezoluție privind "promovarea dialogului inter-religios și intercultural și a toleranței în combaterea discursului instigator la ură", transmite Agerpres.

Discursul instigator la ură a devenit una dintre cele mai frecvente metode de răspândire a retoricii și ideologiilor dezbinatoare la scară globală. Dacă este lăsat necontrolat, discursul instigator la ură poate chiar dăuna păcii și dezvoltării, deoarece creează terenul pentru conflicte și tensiuni, încălcări pe scară largă a drepturilor omului. Organizația Națiunilor Unite are o lungă istorie de mobilizare a lumii împotriva urii de orice fel pentru a apăra drepturile omului și pentru a promova statul de drept. Impactul discursului instigator la ură se întinde pe numeroase domenii de interes ale ONU, de la protejarea drepturilor omului și prevenirea atrocităților până la susținerea păcii, atingerea egalității de gen și sprijinirea copiilor și tinerilor.

Ca răspuns la tendințele alarmante de creștere a xenofobiei, rasismului și intoleranței, misoginiei violente, antisemitismului și urii anti-musulmane din întreaga lume, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat Strategia și Planul de acțiune al Națiunilor Unite privind discursul instigator la ură la 18 iunie 2019. Pornind de la acest moment, Rezoluția ONU din 2021 a proclamat data de 18 iunie drept Zi internațională pentru combaterea discursului instigator la ură, recunoscând necesitatea combaterii discriminării, xenofobiei și discursului instigator la ură și solicitând tuturor actorilor relevanți, inclusiv statelor, să își intensifice eforturile pentru a aborda acest fenomen, în conformitate cu dreptul internațional al drepturilor omului.

Pentru marcarea acestei zile, Națiunile Unite invită guvernele, organizațiile internaționale, grupurile societății civile și indivizii să organizeze evenimente și inițiative care promovează strategii de identificare, abordare și combatere a discursului instigator la ură. Această primă inițiativă la nivelul întregului sistem ONU, concepută pentru a combate discursul instigator la ură, oferă un cadru esențial pentru modul în care Organizația poate sprijini și completa eforturile statelor.

Statele membre, sectorul privat, mass-media și corporații din mediul online, lideri religioși, educatori, reprezentanți ai societății civile, cei afectați de discursul instigator la ură, tineri sau pur și simplu cetățeni, cu toții avem datoria morală de a ne pronunța ferm împotriva cazurilor de discurs instigator la ură și să jucăm un rol crucial în combaterea acestui flagel - este îndemnul ONU.

Deși Planul de acțiune al ONU a adus o definiție pentru discursul instigator la ură, până în prezent nu există o definiție universală prevăzută de legile internaționale pentru drepturile omului. Conceptul este încă în discuție, în special în legătură cu libertatea de exprimare și la opinie, nediscriminare și egalitate.

După cum a arătat istoria, genocidul și atrocitățile în masă încep de la cuvinte de ură. Acest lucru subliniază responsabilitatea colectivă de a aborda discursul instigator la ură astăzi pentru a preveni potențialele vătămări de mâine. Dar combaterea discursului instigator la ură necesită în mod eficient o abordare holistică care să depășească legislația. De asemenea, trebuie să se concentreze pe prevenire.

Pe măsură ce mediile online au devenit "camere de ecou" pentru retorica plină de ură, consolidarea alfabetizării digitale ca parte a educației pentru cetățenia globală a devenit mai importantă ca niciodată. Publicul trebuie să știe cum să analizeze critic și să contracareze discursul instigator la ură - atât offline, cât și online. În lumea digitală, alfabetizarea media și informațională este un instrument cheie pentru a ne consolida rezistența împotriva discursului instigator la ură. Totodată, înzestrează cetățenii cu abilități de gândire critică pentru a evalua informațiile și a-și dezvolta un simț al responsabilității pentru comportamentul în mediul online. Construirea cetățeniei digitale presupune dezvoltarea cunoștințelor și a înțelegerii drepturilor omului și a libertății de exprimare. Iar acest lucru se poate realiza prin educația privind drepturile omului și prin învățarea socială și emoțională - instrumente puternice pentru abordarea și contracararea normelor și practicilor sociale dăunătoare, inclusiv în situații de criză, mai arată sursa citată.

Discursul instigator la ură din mediul online poate părea un val de neoprit, dar guvernele, societatea civilă și indivizii folosesc strategii pentru a riposta.

"Totuși, suntem departe de a fi neputincioși în fața discursului instigator la ură. Putem și trebuie să creștem gradul de conștientizare cu privire la pericolele sale și să lucrăm pentru a preveni și a-i pune capăt în toate formele sale", a afirmat António Guterres, secretarul general al ONU, în cadrul Conferinței ministeriale globale privind abordarea discursului instigator la ură prin educație, din octombrie 2021. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău