18 iunie - Ziua Profesională a Istoricului

  • 19 Iunie 2015 10:47
18 iunie - Ziua Profesională a Istoricului

În Republica Moldova astăzi este marcată ”Ziua Profesională a Istoricului”.

Zeci de istorici și profesori care predau această materie în școlile din Chișinău, s-au reunit astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Să fii istoric în spațiul basarabean, împânzit de mituri imperiale, de încercări de deformare a realității și adevărului istoric,  nu este o misiune ușoară mărturisesc, de ziua lor, istoricii. Una din sarcinile istoricului din Republica Moldova este de a prezenta adevărul, cu date bazate pe documente din arhive și de a contribui la propagarea acestui adevăr, ne mărturisește președintele interimar al Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Gheorghe Negru.

”Din păcate pentru foarte multe categorii de populație tot ce s-a întâmplat în istoria noastră tumultoasă, foarte complicată, este o stare de confuzie, de incertitudine, de aceea sarcina noastră este să venim cu aceste date, cu cărți noi dar totodată să ne întâlnim cu diferite categorii de persoane și să le explicăm ”, a declarat Gheorghe Negru.

Este o știință cu un statut aparte în Republica Moldova, potrivit vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Ion Negrei.

”Adevărul care a fost atât de multă vreme ascuns, falsificat, nu este cunoscut nici până astăzi, din păcate societății, și de aceea a fi istoric înseamnă în primul rând a rosti adevărul pentru comunitate. Istoricul este, cum spunea Nicolae Iorga, bătrânul unui stat care tezaurizează întreaga experiență a unui neam, a întregii omeniri”, a declart Ion Negrei.

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, arheolog și istoric medievist, a subliniat rolul pe care istoricii basarabeni l-a jucat în mișcarea de eliberare națională și consolidarea valorilor naționale în spațiul basarabean.

”Rolul deosebit pe care l-a avut domnul Alexandru Moșanu, decanul Facultății de Itsorie la acel timp, rolul pe care l-a avut domnul Pavel Paraz, au pus bazele au pus bazele unificării comunității istoricilor, contribuind la introducerea istoriei românilor în școala națională de toate nivelurile a istoriei românilor. Pe parcursul multor ani s-a dus o bătălie, o luptă. Se duce această luptă și în zilele noastre. Succesul acestei bătălii, eu vă asigur depinde de poziția, intransigentă o să spun chiar, a comunității istoricilor”, a declarat Gheorghe Postică.

 Ziua istoricului a fost instituită printr-o decizie a guvernului Republicii Moldova din 8 iunie 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
5
Fri
6
Arhivă Radio Chișinău