18 iulie, Ziua Internațională Nelson Mandela

  • 18 Iulie 2017 10:57
18 iulie, Ziua Internațională Nelson Mandela

Astăzi este Ziua Internațională Nelson Mandela. La această dată, în 1918, se năștea liderul istoric sud-african, simbol al luptei împotriva segregației rasiale.

În noiembrie 2009, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a instituit ziua de 18 iulie drept Ziua internațională Nelson Mandela, în semn de recunoaștere a contribuției fostului președinte sud-african la cultivarea păcii și a libertății.

Sărbătoarea recunoaște contribuția acestuia pentru susținerea păcii și a libertății, promovarea și protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen și drepturile copiilor, dar și contributia la dezvoltarea comunităților sărace și subdezvoltate.

Fundația ”Neslon Mandela” dedică Ziua internațională Nelson Mandela din 2017, acțiunilor îndreptate împotriva sărăciei, onorând, totodată, modul de a conduce și devotamentul fostului lider sud-african în lupta împotriva sărăciei și în promovarea justiției sociale pentru toți.

Îndemnul adresat fiecărei persoane este să își dedice 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe alții, în semn de omagiu față de valorile apărate de primul președinte de culoare al Africii de Sud.

Timpul reprezintă cei 67 de ani pe care Nelson Mandela i-a pus în slujba umanității, un om al păcii internaționale și primul președinte al Africii de Sud libere, ales în mod democratic.

Prima statuie a lui Nelson Mandela, din România, a fost dezvelită la Primăria Oradea, în prezența doamnei ambasador a Africii de Sud, Tenjiwe Mtintso, prezentă pentru a sărbători Ziua Internațională Nelson Mandela.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918, în Transkei, Africa de Sud. Mandela a urmat cursurile Universității Fort Hare și ale Universității din Witwatersrand, unde a studiat dreptul.

S-a alăturat Congresului Național African în 1944 și s-a angajat în lupta de rezistență împotriva politicilor de apartheid ale Partidului Național, de guvernământ, după 1948.

A fost arestat de mai multe ori, pentru ca apoi să fie judecat pentru înaltă trădare, iar Congresul Național African a fost scos în afara legii.

Procesul ”înaltei trădări” intentat lui Mandela și colaboratorilor avea să fie dat uitării un an mai târziu, în 1961, când autoritățile și-au îndreptat atenția către votarea noii Constituții, în care politica de apartheid era oficializată ca politică de stat. În acest context, Mandela a adoptat o poziție extremă, îndemnând populația, printr-o serie de discursuri, la grevă generală. În replică, autoritățile au decis mobilizarea armatei și declararea stării de urgență. În același an, Nelson Mandela și liderii protestararilor au hotărât formarea unei grupări radicale de luptă contra guvernului.

Mandela a continuat lupta și pe plan extern, în 1962 participând la Conferința Pan-africană pentru Promovarea Drepturilor Omului, unde a fost primit cu simpatie. La întoarcerea în țară, însă, a fost arestat sub acuzația de părăsire ilegală a țării și îndemn la revoltă.

Condamnat pe viață la 12 iunie 1964, a fost eliberat, după 26 de ani închisoare, la 11 februarie 1990.

Anul 1993 i-a adus recunoașterea internațională, prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace. De-a lunful timpului a primit peste 250 de distincții și medalii.

Nelson Mandela a fost ales președinte al Africii de Sud prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ. A depus jurământul, la 10 mai 1994, devenind primul președinte de culoare al Africii de Sud.

Mandatul liderului sud-african s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat și a inegalității și prin promovarea reconcilierii rasiale. A pus bazele unei comisii pentru cercetarea abuzurilor împotriva drepturilor omului. A introdus politici menite să încurajeze reforma agrară, extinderea serviciilor de sănătate publică și combaterea sărăciei.

Înntre anii 1991 – 1997 a fost președinte al Congresului Național African. În 1996 a ratificat o nouă constituție a statului sud-african.

S-a retras de pe scena politică în 1999 și s-a concentrat asupra activităților de binefacere pentru combaterea sărăciei și a HIV/SIDA.

În 2003 a organizat primul concert mondial dintr-o serie dedicată campaniei sale anti-SIDA, denumită 46664, după vechiul număr purtat în închisoare.

În 2004, a pus bazele Fundației ”Nelson Mandela”, a Fondului ”Nelson Mandela pentru copilărie” și a Fundației ”Mandela Rhodes” pentru a-și continua activitatea umanitară.

Nelson Mandela a murit la 5 decembrie 2013, la Johannesburg.

Sursa: Bucurestifm.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău