1700 de medicamente se vor putea cumpăra fără prescripția medicală

  • 17 Octombrie 2012 14:23
1700 de medicamente se vor putea cumpăra fără prescripția medicală

Ordinul Ministrului Sănătății referitor la eliberarea medicamentelor numai cu prescripție de la medic va intra în vigoare abia la sfârșitul acestei săptămâni.

Ministrul Andrei Usatâi a declarat miercuri, 17 octombrie, că din cauza unor deficiențe tehnice, documentul nu va putea fi publicat în Monitorul Oficial doar vineri, 19 octombrie. Oficialii de la Ministerul Sănătății au reconfirmat faptul că medicii și farmaciștii care vor încălca ordinul riscă sancțiuni și că sistemul de sănătate va face față noilor prevederi. 

Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi,  declarat  că din cele peste 6000 de medicamente înregistrate în Republica Moldova, aproximativ 1700 vor putea fi comercializate în continuare fără prescripție medicală.

Oficialul  a dat asigurări că ordinul nu va complica în nici un fel activitatea sistemului de sănătate, fiind asigurate condiții pentru eliberarea rețetelor și a medicamentelor. Andrei Usatâi a recunoscut, însă, că spre deosebire de Capitală și alte orașe mai mari, localitățile rurale se confruntă cu lipsă de medici.

Medicii sau farmaciștii care vor încălca noua normă, riscă sancțiuni care variază între 400 și 1200 de lei. Întrebat despre mecanismele pe care le dețin autoritățile pentru a supraveghea piața medicamentelor, directorul Agenției Medicamentului, Alexandru Coman, a declarat că până la sfârșitul acestui an va fi utilizat un program electronic special în acest sens.

Potrivit ordinului Ministrului sănătății, semnat la începutul acestei luni, medicii vor fi obligați, de asemenea, să prescrie medicamentele conform denumirii internaționale comune și nu conform denumirii comeciale, astfel încât pacienți să își poat alege medicamentele după preț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău