170 de agricultori din Nisporeni vor folosi energie regenerabilă pentru irigare

  • 19 Octombrie 2023 10:46
170 de agricultori din Nisporeni vor folosi energie regenerabilă pentru irigare

Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Prutenii II din satul Grozești, raionul Nisporeni, a finalizat lucrările de montare a instalațiilor de producere a energiei regenerabile, datorită investiției de circa 650 mii de lei (32,5 mii de euro) oferite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, transmite MOLDPRES.

Astfel, 170 de agricultori-membri ai AUAI Prutenii II vor utiliza energia regenerabilă pentru a optimiza costurile de irigare a peste o mie de hectare de teren din aria sistemelor centralizate de irigare, scrie sursa citată.

„USAID are angajamentul de a efectua investiții, care contribuie la transformarea zonelor rurale ale Moldovei în motoare de creștere economică pentru țară, astfel îmbunătățind standardele de trai pentru cetățenii Republicii Moldova pe termen lung”, a menționat reprezentantul USAID, Mark Simakovsky.

În cadrul investiției de circa două milioane lei oferite de USAID prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în 2023, trei Asociații ale Utilizatorilor de Apă vor utiliza energia regenerabilă pentru irigare. Lucrările de montare și instalare a parcului fotovoltaic la cea de-a doua asociație a utilizatorilor de apă de la Slobozia-Dușca, AUAI Criuleni, sunt finalizate în proporție de 95%, și urmează a fi date în exploatare până la sfârșitul anului 2023. Cea de-a treia Asociație, AUAI AcvaGrup din satul Puhăceni, Anenii Noi, este în procesul de instalare a parcului fotovoltaic, cu scopul de a finaliza proiectul până la finele anului 2023.

În medie, o AUAI din Moldova consumă anual peste 425,000 kWh pentru a pompa peste 577,000 m3 de apă pentru irigare. Or, ponderea costurilor pentru energia electrică în formarea tarifului per 1m3 de apă utilizată la irigare ajunge până la 60 la sută, ceea ce constituie o presiune considerabilă asupra fermierilor. Energia alternativă produsă va permite asociației să eficientizeze ponderea costului pentru energia electrică în formarea tarifului per m3 cu până la 30 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău