17 persoane sunt învinuite în episoadele aflate pe rol în dosarul frauda bancară

  • 22 Septembrie 2023 18:19
17 persoane sunt învinuite în episoadele aflate pe rol în dosarul frauda bancară

Începând cu anul 2020 și până în prezent, procurorii au finalizat urmărirea penală în 12 episoade din dosarul frauda bancară. În cauzele penale trimise în judecată 17 persoane au statut de inculpat. Printre aceștia se numără fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, dar și ex-deputatul Vladimir Andronachi. Detalii în acest au fost oferite presei de către conducerea Procuraturii Anticorupție, transmite IPN.

Șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat în cadrul unui club de presă că din cele 12 episoade unul a fost trimis în judecată în anul 2020, iar alte șase episoade expediate în 2021. În anul trecut, procurorii au finalizat urmărirea penală în două episoade, iar anul acesta au fost finalizate alte trei cauze, inclusiv una în care e învinuit Vlad Plahotniuc.

Recent procurorii au primit răspuns o confirmare din Elveția precum că o vilă al cărei beneficiar efectiv este Vlad Plahotniuc a fost „înghețată” în registrul de proprietate al Elveției. „Acest bun a fost cumpărat din banii lui Plahotniuc în 2012, contra unei sume de circa 26 de milioane de dolari. Proprietarii nu pot vinde acest bun. Astfel, dacă Plahotniuc va fi condamnat în dosarul care este trimis deja în judecată, autoritățile vor putea recupera prejudiciul provocat, inclusiv din banii pentru această vilă”, menționează șefa PA.

Potrivit ei, valoarea bunurilor pe care s-a pus sechestru până acum în dosarul frauda bancară se estimează la circa 7,5 miliarde de lei. În proporție de 20-30% aceste bunuri se află peste hotare, iar în mare parte beneficiarii acestora sunt Plahotniuc și Ilan Șor

Potrivit procurorilor, ei se străduiesc să aplice sechestre pe cât mai multe bunuri pentru a recupera prejudiciile provocate statului, însă acest lucru va fi posibil după pronunțarea sentințelor de condamnare în procesul judiciar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău