17 persoane arestate după un protest la Universitatea Bosfor. Recep Tayyip Erdogan l-a pus rector pe un apropiat al partidului

  • 05 Ianuarie 17:00
17 persoane arestate după un protest la Universitatea Bosfor. Recep Tayyip Erdogan l-a pus rector pe un apropiat al partidului

Poliția turcă a arestat marți 17 persoane, la o zi după o manifestație care a avut loc la Istanbul și la care au participat sute de studenți ai Universității Bosfor împotriva numirii unui rector apropiat partidului președintelui Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, citată de Agerpres.

Polițiști au efectuat descinderi în zori în 13 cartiere ale orașului, a anunțat într-un comunicat poliția din Istanbul, potrivit căreia operațiunea continuă prin căutarea altor 11 suspecți.

Luni, o mie de persoane au manifestat lângă campusul Universității Bosfor, pentru a protesta împotriva numirii, printr-un decret al președintelui Erdogan, a lui Melih Bulu, 50 de ani, la conducerea acestei prestigioase instituții publice unde predarea se face în engleză și care a format o parte din elita Turciei.

Numirea acestei persoane din exteriorul universității, care a încercat în 2015 să candideze pentru un mandat de deputat sub culorile Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, a provocat un val de indignare.

În afară de relațiile sale cu AKP, numirea prin decret prezidențial este cea care a provocat furia studenților și profesorilor. Dacă altădată rectorul Universității Bosfor era ales, Erdogan și-a arogat puterea de a numi rectorii prin decret, după tentativa de puci eșuată din 2016, urmată de represalii și de ținerea din scurt a tuturor instituțiilor.

Anul acesta, Erdogan a scandalizat mediile academice după ce a numit prima dată un rector care să o înlocuiască pe populara directoare a Universității Bosfor, aleasă cu câteva zile înainte de puciul eșuat.

Poliția îi acuză pe cei 28 de suspecți că au încălcat legea privind manifestațiile și "au opus rezistență unui polițist în exercițiul funcțiunii". Un responsabil al cartierului general al poliției de la Istanbul a afirmat că persoanele arestate nu sunt studenți, ci membri ai unor "grupări de stânga extrem de marginale" care îi susțin pe protestatari.

Bastion tradițional al unei puternice comunități de studenți de stânga, Universitatea Bosfor a fost de mai multe ori ținta autorităților turce în ultimii ani.

În pofida arestărilor, noi manifestații sunt prevăzute pentru miercuri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,54
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Wed
3
Thu
4
Fri
9
Sat
8
Sun
11

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău