17 mai: Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale. Fiecare al treilea cetățean al R. Moldova suferă de tensiune arterială crescută
-
17 Mai 2023 13:46
Anual, pe data de 17 mai marcăm Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, scopul fiind sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate, apărute din cauza tensiunii arteriale ridicate — principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel mondial, transmite Centrul de Informare și Documentare al Organizației Mondiale a Sănătății.
Hipertensiunea arterială se definește prin creșterea de durată a valorilor tensionale sistolice și/sau diastolice peste 140 mmHg și respectiv 90 mmHg la adult, iar la diabetici valori crescute peste 135/85 mmHg, fiind cea mai răspândită boală cronică.
Este cunoscut faptul că, hipertensiunea arterilă este factor de risc pentru o mulțime de alte probleme medicale ca: accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, afecțiuni ale vaselor sanguine, afectarea rinichilor, pierderea vederii etc.
Boala, care metaforic este denumită „ucigașul tăcut”, a devenit o problemă majoră de sănătate publică, prevalența acesteia fiind în continuă creștere. Dacă în 2000, numărul de adulți cu hipertensiune arterială la nivel mondial era de 972 milioane, se așteaptă ca acesta să crească la 1,56 miliarde în anul 2025!
Principalii factori care determină apariția hipertensiunii arteriale sunt modul de viață stresant, sedentarismul, consumul ridicat de sare, obezitatea, tutunul, alcoolul, vârsta sau ereditatea.
Un pas important în prevenirea apariției hipertensiunii arteriale este menținerea unei greutăți corporale normale. Astfel, trebuie eliminate obiceiurile alimentare nesănătoase, deoarece un consum prea ridicat de grăsime animală (unt, smântână, untură) mai ales sub formă “ascunsă” în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie sau înghețată pot afecta starea de sănătate. La fel de nesănătoase sunt și alimentele de tip fast-food, dulciurile și sucurile îndulcite artificial.