17 instituții publice din Chișinău s-au conectat la un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie, cu suportul PNUD

  • 25 Iulie 14:17
17 instituții publice din Chișinău s-au conectat la un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie, cu suportul PNUD

Opt școli, patru grădinițe, trei clădiri administrative, un spital și un teatru din municipiul Chișinău s-au conectat la EMIS – un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie electrică, termică, gaze naturale, apă caldă și rece. Aceasta a fost posibil datorită susținerii oferite de PNUD Moldova, prin proiectul său „Orașe verzi durabile pentru Moldova” finanțat de Facilitatea Globală de Mediu, prin intermediul Green City Lab Moldova.

În  total, în cele 17 clădiri publice au fost instalate peste 80 de  contoare inteligente. Datele  privind resursele utilizate sunt transmise automat pe platforma web  EMIS, care permite monitorizarea de la distanță și în timp real a  consumului. Totodată, sunt generate alerte atunci când consumul de  energie sau apă crește brusc. Notificarea este transmisă  managerului instituției și altor persoane responsabile, pentru a  asigura o intervenție promptă. 

Beneficiarii  proiectului au fost selectați împreună cu Primăria Municipiului  Chișinău. Printre aceștia  este și IMSP Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 din capitală.  Instituția a făcut anterior, cu suportul partenerilor de dezvoltare și  programelor de stat, izolarea termică a pereților clădirii, a instalat  panouri solare și a inițiat schimbarea sistemului  de iluminare. 

Noul  sistem de monitorizare a consumului de energie va permite instituției  să facă economii la facturi  și să gestioneze eficient consumul de resurse în perioada în care  prețurile cresc continuu, spune Aliona Rotari, directoarea spitalului:  „În ultima perioadă evident că facturile sunt mai mari decât ne-am  obișnuit și trebuie să facem economii. Totuși, aceste  economii nu trebuie să afecteze confortul pacienților, care au nevoie  de condiții optime ca să se facă bine. Avem instalate șase contoare cu  ajutorul cărora putem să monitorizăm în timp real consumul de energie  electrică, energie termică, apă caldă și apă  rece. Sper că acest sistem ne va ajuta să facem un management energetic  corect și un management financiar eficient”.

Platforma  EMIS permite stocarea datelor lunare de consum și compararea  indicatorilor energetici  pentru diferite perioade ale zilei, lunii sau ale anului. În funcție de  datele înregistrate, administrația instituțiilor poate să observe când  consumul de resurse a fost făcut ineficient și să întreprindă măsuri. 

„De  exemplu, în timpul nopții, unele instituții pot să reducă nivelul de  căldură, dacă aceasta le  permite profilul de activitate. La fel, poate fi eficientizat consumul  de apă și energie electrică. Scopul nostru este să reducem consumul de  energie și să oferim maxim suport instituțiilor care vor să facă  management energetic. Mecanismul de monitorizare  a consumului de energie urmează să fie extins la nivel național și  poate fi utilizat atât pentru sectorul public, cât și pentru sectorul  privat”, spune Irina Apostol, dezvoltatoarea EMIS din cadrul Green City  Lab Moldova. 

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în anul 2006, unde a fost replicat în peste 13.000  de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost adaptat și în alte țări, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, Serbia. 

Dacă  este folosit corect, acest sistem poate să genereze economii de la 5 la  15% din consumul de  resurse. Monitorizarea datelor despre consumul de energie și apă poate  să ajute managerii instituțiilor publice să întreprindă măsuri de  eficientizare a managementului energetic, iar ca rezultat să  economisească resurse financiare”, menționează Alexandru Rotaru,  managerul de proiect la PNUD Moldova. 

Cele  17 clădiri publice din municipiul Chișinău care au primit acces la  sistemul informațional de  monitorizare a consumului de energie EMIS au beneficiat, de asemenea,  de instruire privind utilizarea noii platforme și principiile de  management energetic. Totodată, instituțiile beneficiare au suportul  specialiștilor din cadrul Green City Lab Moldova în  procesul de citire și interpretare a datelor, dar și pentru a  identifica posibilitățile de economisire. 

Instituțiile publice și private care vor să utilizeze sistemul informațional EMIS de monitorizare  a consumului de energie electrică, energie termică, gaze naturale, apă caldă și apă rece se pot adresa la Green  City Lab Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău