FOTO | 163 de ani de la Unirea dintre Țara Românească și Moldova au fost marcați astăzi, 24 ianuarie la Chișinău, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

  • 24 Ianuarie 2022 12:52
FOTO | 163 de ani de la Unirea dintre Țara Românească și Moldova au fost marcați astăzi, 24 ianuarie la Chișinău, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

163 de ani de la Unirea dintre Țara Românească și Moldova din 1859 au fost marcați astăzi la Chișinău, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Câteva zeci de oameni s-au adunat să depună flori și să cinstească Unirea de la 1859, eveniment cunoscut în istorie ca Mica Unire, transmite Radio Chișinău.

Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească

La Chișinău, Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost marcată cu depuneri de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cu o horă a unirii. Câteva zeci de oameni au celebrat acest eveniment de importanță istorică, unii au venit chiar și din afara Chișinăului pentru a fi alături de cei care simt românește.

„Pentru mine e o mândrie, a mea, a familie și a întregului meu neam. Dacă nu era mica unire, nu era să fie nici Marea Unire în 1918. Deși se spune că e Mica Unire, totuși a fost o unire mare și interesantă, însă tot puțin a durat”, a spus Dumitru Popa.

Cum poți să te simți? Te simți trist că bucățica asta de pământ este izolată și în prezent. A fost făcut al doilea pas spre unire în 1918. Am sperat că totul va fi bine, că vom fi împreună pe veci. Dar rușii nu ne lasă, este trist”, crede Valentina Miron.

„Pentru fiecare dintre noi este importantă ziua noastră de naștere, fiindcă e șansa dată de Dumnezeu să vedem această lume. Iar 24 ianuarie 1859 este ziua de naștere a României și are o importanță foarte mare, fiindcă datorită acestei zile a apărut și 1 decembrie 1918, a fost și 27 martie 1918.  Acel 24 de ianuarie ne-au unit, a pus bazele temeliei și are o semnificație deosebită pentru cei care acum suntem despărțit de țară, de neamul românesc. Tocmai din Strășeni am venit, sunt 35 de km, nu e atât de mult pentru această sărbătoare”, a povestit Nicolae Robu din Strășeni.

La eveniment a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care i-a felicitat pe toți cei care simt românește. Diplomatul a reamintit că Unirea de la 1859 a pus bazele României moderne și a spus că România a fost, este și va fi alături de Rep. Moldova, pe care o dorește alături în marea familie europeană.

Acum 163 de ani, printr-o decizie înțeleaptă a Legislativelor de atunci, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei și domn al Țării Românești, punând bazele astfel României moderne. Totodată anul acesta este unul extrem de important, pentru că tot astăzi sărbătorim 160 de ani de la data la care primul Guvern al României condus de Barbu Catargiu și-a intrat în funcțiune (...). Momentul respectiv a pus bazele României moderne, României democratice, o României care a fost creată în jurul națiunii române. Este un prilej pentru a spune că vom crede în continuare în România noastră cea dragă, Românie modernă, Românie democratică, Românie care în momentul de față este membră a Uniunii Europene și a NATO și Românie care a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, pe care o dorim, de asemenea, alături de noi, în marea familie europeană”.

Participanții la evenimentul dedicat marcării a 163 de ani de la Mica Unire din 1859 s-au prins și într-o horă a Unirii în fața bustului lui Alexandru Iona Cuza.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău