16 organizații neguvernamentale își exprimă revolta față de violențele manifestate în Piața Victoriei, la București

  • 12 August 2018 18:19
16 organizații neguvernamentale își exprimă revolta față de violențele manifestate în Piața Victoriei, la București

16 organizații neguvernamentale au semnat o scrisoare publică în care își exprimă revolta față de violențele manifestate în Piața Victoriei din București.

"În anul Centenarului Marii Uniri, 2018, noi, femeile active civic, ne exprimăm revolta profundă față de cruntele violențe îndreptate împotriva cetățenilor români, fizice sau verbale. Chemăm instituțiile publice la dialog și la înțelepciune. Ne educăm copiii și tinerii să dialogheze, nu să se bată. Chemăm instituțiile publice să reacționeze doar împotriva celor care comit acte de violență, nu împotriva cetățenilor pașnici. Nimic nu justifică tratamentul violent al jandarmilor împotriva oamenilor simpli, pașnici, cu mâinile ridicate. La fel cum nimic nu justifică loviturile violente asupra jandarmilor din partea celor care nu aveau nicio legătură cu nemulțumirile reale ale protestatarilor. Ne educăm copiii și tinerii să-și iubească țara, dreptatea, democrația și să lupte pentru ea. Chemăm instituțiile publice să renunțe la strategiile violente de intimidare a protestatarilor. Cei cu minte și cu suflet au argumente. Cei cu drag pentru acest pământ, pentru frații noștri români, pentru limba și pentru credința românească nu recurg la intimidare și nici la reprimarea cetățeniei active manifestate public", se arată în scrisoarea transmisă duminică AGERPRES.

Semnatarii documentului mai menționează că românii și-au câștigat "cu sânge" dreptul de a-și striga durerea, de a-și cere dreptatea, după decenii de tăcere.

"Incompetența și hoția au stârnit revolta reală a românilor. Facem un apel către toate partidele politice să înțeleagă această realitate, să nu încerce să joace la ruleta politică revolta românilor. Astăzi, revolta românilor este mai mare decât forța oricărui partid politic. Este momentul să ne asumăm vina de a nu fi făcut destul pentru a preîntâmpina astfel de evenimente violente. Asumarea nu înseamnă doar recunoaștere, ci și acțiune. Prima noastră vină ține de insuficienta educație civică care ne transformă cetățenii în victime ale violenței. Mecanismele democratice care să permită cetățenilor să-și facă vocea auzită, dar și să influențeze în mod real deciziile și politicile publice, mai buna funcționare a autorităților publice ar trebui să devină o prioritate națională. Motiv pentru care punem la dispoziție ideile și resursele noastre pentru a genera aceste rezultate bune, pentru stimularea cetățeniei active atât de necesare și pentru ca violența să nu mai fie efectul funcționării deficitare a statului și democrației", menționează reprezentanții ONG-urilor.

Printre cei care au semnat acest document se numără Andreea Paul - președinta INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, Carmen Gherca - președinta Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism din România - filiala Iași, Daniela Tontsch - președinta Consiliul Național al Dizabilității din România, Mirabela Miron - președinta asociației "O șansă pentru fiecare" și "RestartHome", Rozalina Lăpădatu- Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Elena Nastasa - președinte ABT - Asociația Bucureștiul Tinerilor, Mihaela Olaru - președinta Asociației Viața fără Violență. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău