16 octombrie - Ziua mondială a alimentației (ONU)

  • 16 Octombrie 2022 11:36
16 octombrie - Ziua mondială a alimentației (ONU)

Ziua mondială a alimentației este sărbătorită la 16 octombrie, în fiecare an. Deși am făcut progrese către construirea unei lumi mai bune, prea mulți oameni au fost lăsați în urmă, oameni care nu pot beneficia de dezvoltare umană, inovare sau creștere economică, potrivit FAO (www.fao.org).

De fapt, susține FAO, milioane de oameni din întreaga lume nu își pot permite o dietă sănătoasă, prezentând un risc ridicat de insecuritate alimentară și malnutriție. Încetarea foametei nu înseamnă doar aprovizionare. Astăzi se produce suficientă hrană pentru nevoile întregii lumi, potrivit Agerpres.

Problema este accesul la alimente nutritive și disponibilitatea acestora, lucruri din ce în ce mai dificile, din cauza provocărilor multiple, printre care pandemia de COVID-19, conflicte, schimbări climatice, inegalități, prețuri în creștere și tensiuni internaționale. Oamenii din întreaga lume suportă efectele de domino ale acestor provocări care nu cunosc graLa nivel mondial, peste 80% dintre persoanele extrem de sărace trăiesc în zone rurale și multe se bazează pe agricultură și resurse naturale pentru a trăi.

De obicei, sunt oamenii cel mai puternic afectați de dezastrele naturale și de cele provocate de om și sunt adesea marginalizați din cauza sexului, originii etnice sau a statutului lor. Este o luptă pentru ei să obțină acces la formare, finanțare, inovare și tehnologii, potrivit FAO.


Decizia de a marca Ziua mondială a alimentației la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979. Data de 16 octombrie reprezintă ziua înființării FAO, în 1945, la Quebec (www.fao.org). Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 și a cerut guvernelor și organizațiilor internaționale, naționale și locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentației, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.

Scopul instituirii acestei zile este acela de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea națională și internațională în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei, de a încuraja o atenție sporită asupra producțiilor agricole, de a promova un transfer de cunoștințe, dar și de echipamente către țările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică și tehnică între țările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură, nutriție și dezvoltare rurală.

Ziua mondială a alimentației este marcată în circa 130 de state ale lumii, iar în România a fost instituită, la aceeași dată, prin Legea nr. 47/2016, Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare.

Propunerea legislativă a fost inițiată de senatorul UNPR Marian Vasiliev, acesta precizând că data propusă coincide cu Ziua mondială a alimentației ("World Food Day"), declarată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, pentru creșterea gradului de conștientizare publică a problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei (site-ul cdep.ro).

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, "studiile arată că cea mai mare parte a veniturilor cetățenilor români este utilizată pentru cumpărarea de alimente. În același timp, România risipește în fiecare an, conform rapoartelor UE, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente".

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la 3 noiembrie 2015, denumirea inițială de Ziua națională a combaterii risipei alimentare fiind amendată și votată ca Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, pentru a avea aceeași conotație cu Ziua mondială a alimentației. Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă la 2 martie 2016, iar la 29 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii.

Prin Legea nr. 47/2016 privind instituirea acestei zile, publicată în Monitorul Oficial al României la 1 aprilie 2016, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale pot organiza manifestări și acțiuni publice, luând în considerare culoarea galbenă drept culoare specifică a acestei zile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău