156 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Chișinău

  • 23 Ianuarie 2015 14:48
156 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Chișinău

O conferință științifică dedicată împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, cu participarea oamenilor de știință, de pe ambele maluri ale Prutului, se desfășoară astăzi la Academia de Științe a Moldovei.

În deschiderea evenimentului Instituul Cultural Român la Chișinău a vernisat expoziția tematică „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Rolul scriitorilor la înfăptuirea Unirii, aportul basarabenilor la înfăptuirea acelui act istoric, Alexandru Ioan Cuza și modernizarea instituțională a României. Sunt câteva teme abordate în prelegeri de către istoricii români de pe ambele maluri ale Prutului. E dureros să vorbești la Chișinău despre Unire, în condițiile în care o parte a Țării, încă nu este acasă, susține Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie „A.D.Xenopol” din Iași.

”Sărbătoarea Unirii este marcată mai ales la Iași, pentru că s-a recunoscut mereu că Molodva a avut rolul de a impulsiona, această înfăptuire. Astăzi noi din stânga și dreapta Prutului, ne gândim că trebuie avută o abordare rațională, în aceste împrejurări. Avem speranța însă că ne vom regăsi într-o Europă unită”, a declarta Gheorghe Cliveti.

Unirea de la 1859 a avut un impact direct la fortificarea identității și evoluția culturală în Basarabia, susține istoricul Gheorghe Negru.

”Noțiuni precum independență, demnitate, libertate, sunt și astăzi valabile. Noi cei din Republica Moldova, dorim să ajungem la aceste idealuri, în special dorim să ne debarasăm de miturile imperiale. Una din lecțiile importante ale Unirii, să știm cine suntem și să ne hotărâm singuri viitorul”, a declarat Gheorghe Negru.

În prelegerea sa, academicianul Mihai Cimpoi a vorbit despre rolul scriitorilor români la făurirea Unirii.

”Nicolae Bălcescu, într-un text publicat la 1857 vorbea deja despre această unitate națională. Cunoaștem activitatea, nu doar literară a lui Alecsandri,  cel care a scris ”Hora Unirii”, ”Satire împotriva strigoilor, dar și cea a basarabeanului Donici.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), a reprezentat unificarea vechilor principate Moldova și Țara Românească, într-un singur stat.

Cu ceastă ocazie, mâine 24 ianuarie, la Iași, vechea capitală a Moldovei o serie de manifestări. La evenimente vor participa președintele român Klaus Iohannis, cât și premierul Victor Ponta. În 1859, în componența României au intrat și trei județe din sudul Basarabiei, - Izmail, Chilia și Cetatea Albă. În 1878, ele au fost reanexate la Imperiului Rus.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău