15 mai - Ziua internațională a familiilor (ONU)

  • 15 Mai 2022 09:03
15 mai - Ziua internațională a familiilor (ONU)

Ziua internațională a familiilor este sărbătorită în fiecare an la data de 15 mai, cu scopul de a marca importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor, fiind în același timp o bună oportunitate pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă acestea la nivel mondial, transmite Agerpres.

Această Zi internațională a familiilor a fost instituită pentru a promova conștientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile. Activitățile specifice acestei zile sunt reprezentate, de obicei, de conferințe, seminarii, programe radio și TV, articole de presă și programe culturale, conform site-ului Organizației Națiunilor Unite, www.un.org.

Tema din acest an în cadrul căreia este marcată Zilei internaționale a familiilor se referă la "Familii și urbanizare", potrivit www.un.org/en/observances/international-day-of-families. Urbanizarea este una dintre cele mai importante tendințe care modelează lumea, viața și bunăstarea familiilor de pretutindeni. Urbanizarea durabilă este legată de atingerea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) și ținte specifice, cum ar fi SDG-1 (Eradicarea sărăciei); SDG-3 (Sănătate și bunăstare); SDG-11 (Orașe și așezări umane incluzive, sigure, rezistente și durabile); SDG-10 (Reducerea inegalității în interiorul și între țări). Aceste Obiective de Dezvoltare Durabilă și țintele lor depind de cât de bine este gestionată urbanizarea pentru a aduce beneficii familiilor și pentru a spori bunăstarea tuturor generațiilor care trăiesc în mediul urban.

Tematica "Familii și urbanizare", își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța politicilor urbane durabile, favorabile familiei. Un studiu care se concentrează pe impactul urbanizării și migrației asupra familiilor urmează să fie lansat la 13 mai 2022 sub titulatura: "Migrația, urbanizarea și dimensiunea familiei". Demersul abordează tendințele recente de urbanizare care afectează familiile; genul și urbanizarea; urbanizarea și viața de familie, în special, importanța locuințelor sigure la prețuri accesibile, dezvoltarea copiilor, a tinerilor și problemele intergeneraționale; urbanizare și globalizare; urbanizare și spații verzi; promovarea vieții civice și a participării în zonele urbane, a coeziunii sociale și a stabilității sociale.

În anii '80, ONU a început să își îndrepte atenția spre problemele familiilor. În 1983, pe baza recomandărilor Consiliului Economic și Social, Comisia pentru Dezvoltare Socială a publicat rezoluția "Rolul familiei în procesul de dezvoltare" (1983/23), în care îi cerea Secretarului General al ONU să îmbunătățească procesul de conștientizare a problemelor și nevoilor familiilor în rândul publicului și al factorilor de decizie, precum și metode eficiente pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme și nevoi. De asemenea, la cea de-a 43-a sesiune, i s-a solicitat Secretarului General să înainteze Adunării Generale ONU un raport bazat pe comentariile și propunerile statelor membre cu privire la proclamarea unui an al familiei și asupra altor mijloace pentru a îmbunătăți poziția și bunăstarea familiilor, dar și pentru a intensifica eforturile de cooperare internațională ca parte a inițiativei globale de avansare a progresului și a dezvoltării sociale.

După ce prin Rezoluția 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internațional al familiilor, prin Rezoluția 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită și Ziua internațională a familiilor, fiind considerată un prilej pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile, scrie site-ul www.un.org.

Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe țări de pe glob.

La 25 septembrie 2015, 193 de state membre ale ONU au adoptat în unanimitate Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, un set de 17 obiective care au ca scop eliminarea sărăciei, a discriminării, a abuzurilor și a deceselor care pot fi prevenite, precum și eliminarea distrugerii mediului înconjurător. Familiile, politicile publice și programele orientate spre familie sunt vitale pentru îndeplinirea acestor obiective, mai notează site-ul oficial al ONU. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău