Peste 140 de instituții de învățământ din Rep. Moldova urmează să fie dotate cu blocuri sanitare și acces la apă de calitate
-
02 Februarie 13:43
142 de instituții de învățământ din Rep. Moldova urmează să fie dotate cu blocuri sanitare și acces la apă de calitate. În acest sens în bugetul pentru anul în curs au fost prevăzute peste 25 de milioane de lei, a declarat Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul evenimentului de prezentare a proiectului. Urmează o campanie de informare a Autorităților publice locale despre modalitățile de aplicare la proiecte privind accesul școlilor la servicii de alimentare cu apă, sanitație și igienă.
Pentru acest an, Ministerul Educației și Cercetării a selectat 142 de instituții de învățământ care au solicitat acces la apă potabilă și servicii sanitare de calitate, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.
„Planul este următorul, am selectat 125 de instituții de învățământ. S-au înscris în jur de 600 de instituții, care, cu ajutorul UNICEF, vor beneficia de intervenții în aceste blocuri sanitare. O parte, cu crearea lor pe interior, o parte cu renovarea blocurilor existente, ca să corespundă unor standarde minime. Pe lângă acestea, mai avem 17 instituții care urmează să beneficieze de suport și intervenție prin intermediul Băncii Mondiale. Rezultă cifra de 142 de instituții de învățământ, pentru care, adițional, am alocat 25 de milioane de lei”, a spus Dan Perciun.
Pentru a fi parte a proiectului solicitanții au avut de îndeplinit un chestionar, la care au aplicat circa 600 de instituții, a declarat experta UNICEF, Corina Androne.
„În 3 săptămâni am reușit să recepționăm peste 600 de formulare. De fapt era informația de la 589 de instituții din țară, instituții care au acceptat să afle ce trebuie să documenteze. Nu doar că au sau nu au blocuri sanitare, cum venea de obicei informația de la autoritățile locale, și să vedem situația la nivel de țară”, a declarat Corina Androne.
Finanțarea pentru proiectele de infrastructură se face prin intermediul Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, a spus directorul instituției, Mihail Croitoru:
„Pentru anul 2024 - concursul este ambițios. După aprobarea ghidului, concursul se va desfășura în 4 etape. Imediat după aprobarea listei provizorii de către MEC va fi aprobat un ghid și se va desfășura o campanie de informare pentru toate APL-urile. Anul acesta dispunem de un buget de 25 de milioane de lei, dar luând în considerare că avem de achitat restanțe pentru anul trecut 3 milioane de lei, ne rămân 22 de milioane de lei”, a spus Croitoru.
Anul trecut au fost selectate 100 de instituții de învățământ, care au beneficiat de suport financiar complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație, fiind alocat un buget de 85 milioane de lei.
Proiectul este realizat în parteneriat cu UNICEF și finanțat de Banca Mondială.