14 țări membre ale UE avertizează împotriva încălcării statului de drept în blocul comunitar: Viktor Orban și-a acordat puteri aproape nelimitate

  • 02 Aprilie 15:19
14 țări membre ale UE avertizează împotriva încălcării statului de drept în blocul comunitar: Viktor Orban și-a acordat puteri aproape nelimitate

Paisprezece țări membre ale Uniunii Europene au avertizat joi împotriva încălcării statului de drept în blocul comunitar pe motivul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, într-un moment în care premierul ungar Viktor Orban și-a acordat puteri aproape nelimitate în cadrul stării de urgență, relatează AFP.

"În această situație fără precedent, este legitim ca statele membre să adopte măsuri extraordinare pentru a-și proteja cetățenii și a depăși criza", transmit Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Suedia, Letonia, Belgia, Luxemburg și Olanda, într-o declarație comună.

"Suntem totuși profund preocupați de riscul încălcării principiilor statului de drept, a democrației și a drepturilor fundamentale pe care îl implică adoptarea unor măsuri de urgență", adaugă aceste țări.

Premierul ungar Viktor Orban a obținut luni acordul parlamentului pentru a legifera prin ordonanțe în cadrul unei stări de urgență de o durată nedeterminată, invocând lupta împotriva noului coronavirus.

"Măsurile de urgență trebuie să fie limitate la strictul necesar, să fie proporționale și provizorii prin natura lor" și "să facă obiectul unei reexaminări regulate", continuă cele 14 state semnatare ale declarației.

"Ele nu trebuie să restrângă libertatea de expresie sau libertatea presei", mai notează țările menționate, fără a cita totuși explicit Ungaria, care a introdus de asemenea o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de "știri false" despre virus sau despre măsurile guvernului. Asta în contextul în care puținele organe media independente din țară se confruntă deseori cu astfel de acuzații.

Declarația este deschisă și celorlalte state membre (12, fără a număra și Ungaria) care vor să o semneze. Dintre acestea, Polonia este de asemenea criticată cu regularitate la nivelul UE pentru atingerile aduse statului de drept.

Tot joi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația din Ungaria, după adoptarea de măsuri speciale pentru a face față crizei coronavirusului.

Marți, potrivit agenției spaniole de presă EFE, mai multe ONG-uri și asociații ale jurnaliștilor din Slovenia au acuzat noul guvern al premierului conservatorul Janez Jansa că profită de măsurile de combatere a coronavirusului pentru a submina democrația și libertatea presei, urmând exemplul premierului ungar Viktor Orban, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:4,1 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16
Sun
15

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău