14 mii de familii vulnerabile cu copii au fost ajutate, grație parteneriatului cu UNICEF

  • 05 Decembrie 2023 15:02
14 mii de familii vulnerabile cu copii au fost ajutate, grație parteneriatului cu UNICEF

Mai bine de 14 mii de familii vulnerabile cu copii, inclusiv familii refugiate din Ucraina, au beneficiat de serviciul social „Sprijin pentru familiile cu copii” oferit de Ministerul Muncii și Protecției Sociale grație parteneriatului cu UNICEF pentru consolidarea sistemelor de asistență socială și de protecție a copilului stabilit printr-un memorandum de înțelegere, relatează IPN.

La un eveniment de prezentare a rezultatelor parteneriatului, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a spus că în anul 2022, când a început proiectul, în zona rurală 40% din copii erau în sărăcie. Împreună cu echipa UNICEF a fost extins serviciul de asistență personală prin angajarea asistenților personali pentru 895 de copii cu dizabilități severe. Un spor la salariu a fost oferit pentru 1200 de asistenți sociali pentru a le susține și a le motiva într-o perioadă dificilă.


Prezentă la eveniment, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că din primele zile ale războiului din Ucraina, Republica Moldova a fost alături de Ucraina și a ajutat un număr mare de refugiați. Astăzi aproximativ o sută de mii de ucraineni rămân în Republica Moldova, iar jumătate din ei sunt copii. În această perioadă complicată, era foarte important să fie întărită cât mai rapid capacitatea de a oferi ajutor tuturor familiilor și copiilor care au nevoie de sprijin. Iar parteneriatul cu UNICEF a oferit echipei Ministerului Muncii și Protecției Sociale, dar și țării în ansamblu susținerea necesară. În cadrul acestui parteneriat, Ministerul a putut oferi sprijin financiar pentru mai bine de 14 mii de familii vulnerabile, inclusiv unor familii refugiate din Ucraina. În același timp, asistenții sociali au continuat să acorde asistență celor peste 174 de mii de copii în situație de risc din peste 95 de mii de familii. Au fost angajați mai mulți consultanți locali în domeniul protecției copilului în oficiile teritoriale de asistență socială, iar aceștia au avut grija de aproape 26 de mii de copii în situație de risc, inclusiv cei refugiați. 

Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova, a spus că angajamentul UNICEF este asigurarea vieții protejate pentru fiecare copil, unde drepturile și interesele acestuia sunt respectate. În 2022, UNICEF împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale a identificat prioritățile pentru sistemul de protecție a copiilor prin semnarea unui memorandum de înțelegere. Eficacitatea serviciilor sociale și de protecție sunt determinate de asistenții sociali și echipele de protecție a copilului, a menționat Maha Damaj.

În total, au fost susținuți 34 187 de copii din 14 176 de familii, inclusiv 436 de copii refugiați din Ucraina. Acești copii au beneficiat de un ajutor bănesc în conformitate cu necesitățile identificate în urma unei evaluării complexe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău