14 martie, Ziua Mondială a numărului Pi, sărbătorită prin concursuri inedite

  • 14 Martie 2023 12:50
14 martie, Ziua Mondială a numărului Pi, sărbătorită prin concursuri inedite

Ziua Mondială a Numărului Pi, o inițiativă apărută în Statele Unite pentru a promova matematica în rândul copiilor, s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil „Crăciun al tocilarilor", cum e numită de The Guardian. Este sărbătorită în lumea întreagă de copii și de adulți, prin concursuri inedite, dar și prin degustări de plăcinte, cuvântul "pie", plăcintă în limba engleză, având o pronunție similară cu cea a numărului Pi, informează mediafax.ro.

Numărul boldsymbol{pi} , adesea scris pi, este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc, într-un spațiu euclidian, iar simbolul boldsymbol{pi} a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones, în 1706, și derivă din abrevierea cuvântului "perimetru".

Valoarea lui Pi este egală aproximativ cu 3,14159, în notația zecimală obișnuită, constanta fiind una dintre cele mai importante din matematică și fizică și numeroase formule din matematică, inginerie sau alte științe implică folosirea lui.

Fascinația savanților pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantități măsurabile ale cercului - circumferința și diametrul - produc un număr irațional, care după virgulă continuă la infinit, generând o secvență de zecimale care nu se repetă și nu formează niciun tipar.

De-a lungul timpului, matematicienii au încercat să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi și de la Arhimede, care a descoperit primele două zecimale, în secolul III-lea î.e.n, Pi are în prezent 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunțat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care folosește pe internet pseudonimul Houkouonchi.

Pi a devenit un veritabil simbol cultural, o metaforă pentru misterele matematicii, care a inspirat propriul său gen literar, în pilish lungimea cuvintelor dintr-o propoziție este determinată de zecimalele lui Pi, a fost celebrată și în muzică, într-un film regizat de Darren Aronofsky sau de un parfum al Casei Givenchy.

Constanta Pi este și sursă de inspirație pentru competiții, în cadrul care participanții trebuie să recite din memorie cât mai multe zecimale ale numărului și s-au stabilit și recorduri. Japonezul Akira Haraguchi, în vârstă de 69 de ani, a devenit o legendă între maeștrii memorării, după ce a recitatr în public 111.700 de zecimale ale celebtrului numări Pi, în 16 ore și 30 de minute.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău