14 iunie - Ziua mondială a donatorului de sânge (OMS)

  • 14 Iunie 2023 09:10
14 iunie - Ziua mondială a donatorului de sânge (OMS)

Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată în fiecare an în 14 iunie, transmite Agerpres.

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creșterea gradului de conștientizare a necesității de sânge și produse sanguine sigure și, de asemenea, este un prilej pentru a mulțumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiți, pentru gestul lor salvator de vieți.

Un sistem de transfuzie care oferă pacienților acces la sânge și produse sanguine sigure în cantitate suficientă este o componentă cheie a unui sistem de sănătate eficient, precizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe site-ul său (https://www.who.int). Tema globală a Zilei mondiale a donatorului de sânge se schimbă în fiecare an ca recunoaștere a persoanelor altruiste care donează sânge pentru oameni necunoscuți.

În acest an, sloganul campaniei pentru Ziua mondială a donatorului de sânge, "Dă sânge, dă plasmă, împarte viață, împarte des", se concentrează pe pacienții care au nevoie de suport pentru transfuzii pe tot parcursul vieții și subliniază rolul pe care fiecare persoană îl poate juca, oferind un dar valoros de sânge sau plasmă. De asemenea, evidențiază importanța administrării regulate de sânge sau plasmă pentru a crea o aprovizionare sigură și durabilă de sânge și produse sanguine, care pot fi întotdeauna disponibile, în întreaga lume, astfel încât toți pacienții care au nevoie să poată primi tratament în timp util.

Țara gazdă a evenimentului global al Zilei mondiale a donatorului de sânge 2023 este Algeria prin Serviciul Național de Transfuzie de Sânge.

În 2022, cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge (2022), OMS a făcut apel la oamenii din întreaga lume să doneze sânge într-un gest de solidaritate.

Anul trecut, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge a fost "Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturați-vă efortului și salvați vieți", pentru a atrage atenția asupra rolului pe care donarea voluntară de sânge îl joacă în salvarea de vieți și pentru creșterea solidarității în cadrul comunităților.

Ziua mondială a donatorului de sânge 2022 a fost găzduită de Mexic prin intermediul Centrului său Național de Sânge. Evenimentul global a avut loc în capitala Ciudad de Mexico pe 14 iunie.

Pentru 2021, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge "Dă sânge și menține pulsul lumii", evidenția contribuția esențială a donatorilor de sânge pentru salvarea de vieți și pentru îmbunătățirea sănătății altora.

Ziua mondială a donatorului de sânge 2021 a fost găzduită de Italia prin Centrul său Național de Sânge. Evenimentul global cu acest prilej a avut loc la Roma pe 14 iunie 2021.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. (sursa: https://www.who.int)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău