14 iulie, Ziua Națională a Franței, o sărbătoare cu valoare europeană

  • 14 Iulie 2022 10:59
14 iulie, Ziua Națională a Franței, o sărbătoare cu valoare europeană

Instaurată în anul 1880, Ziua națională a Franței celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluției Franceze prin căderea Bastiliei și Sărbătoarea Federației. Prin semnificațiile sale și în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută și sărbătorită și în alte țări din Europa sau din lume.

În 2021, la Paris, celebra paradă militară de pe bulevardul Champs Élysées a fost înlocuită cu o ceremonie simbolică, o premieră de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. În tribunele oficiale au fost invitați reprezentanții celor care în perioada carantinei au asigurat serviciile medicale și de primă necesitate din Franța. Ceremonia de la Concorde a fost una solemnă, plină de emoție, care anul acesta a avut următorul mesaj - Angajați! Uniți! Solidari!. Un moment special l-a constituit omagiul adus generalului Charles de Gaulle și rolului pe care acesta l-a avut în istoria Franței.

În 14 iulie 1789 revoluționarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federației din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii și unității tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii.

Libertate, Egalitate, Fraternitate avea să devină deviza Republicii Franceze și frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democrații occidentale când și-au scris Constituția, iar 14 iulie, Ziua Națională a Franței.

Conform tradiției, la ora 10 fix, președintele Franței ajunge la Arcul de Triumf din Place de l'Étoile, este întâmpinat de șeful Statului Major al armatelor, trece trupele în revistă și apoi merge pe Champs-Elysées pentru a asista alături de miile de parizieni la defilarea militară, inspirată de parada gărzii federale din 1790.

Seara, Tour Eiffel va fi în centrul unui magnific foc de artificii, tras începând de la ora 23, care pentru al doilea an consecutiv va avea tema "Parisul întâmpină lumea".

Din 1880, la propunerea deputatului Benjamin Raspail, ziua de 14 iulie avea să devină Ziua Națională a Franței. În acel an, Republica a sărbătorit grandios. Ministrul de interne a cerut prefecților să organizeze festivități atât de strălucite, pe cât permit resursele locale, iar la Paris, pe hipodromul din Longchamp a avut loc o mare defilare militară, în fața a 300 000 de spectatori și în prezența președintelui Jules Grévy. Tot atunci, s-a inaugurat și monumentul din Place de la République și au fost peste tot concerte și focuri de artificii.

Franța se numără printre membrii fondatori ai ONU, în 1945, este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, este membru fondator NATO, în 1949, al Consiliului Europei în 1949, al Uniunii Europene în 1952, al zonei Euro și al Spațiului Schengen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău