14,3% din solicitările transmise de jurnaliști, către instituțiile publice, nu au avut nici un răspuns

  • 17 August 2017 07:13
14,3% din solicitările transmise de jurnaliști, către instituțiile publice, nu au avut nici un răspuns

Doar 43 % din solicitările transmise către instituțiile publice de către jurnaliști au obținut un răspuns până la expirarea termenului maxim, de 15 zile lucrătoare, potrivit unui studio realizat  de către Centru de politici și reforme.

Potrivit agenției INFOTAG, experții centrului  au analizat cât de defectuoasă este reacția autorităților la solicitările ce țin de accesul la informațiile de interes public. Astfel, 28,6% din solicitările transmise de Centrul de politici și reforme  au obținut un răspuns exact în ultima zi, potrivit termenului maxim prescris legal. La 14,3% din solicitări experții au obținut răspunsuri dincolo de termenul maxim prevăzut de lege, iar pentru alte 14,3% din solicitări nu au primit nici un răspuns.

Potrivit studiului cel mai  dificil este să obții informații de la autorități privind administrarea banilor publici; averile, interesele și afacerile demnitarilor; date privind cauzele penale în care sunt implicați înalți funcționari; accesul la dosarele licitațiilor publice; detaliile legate de activitatea judecătorilor și a procurorilor; deciziile motivate ale instanțelor de judecată, inclusiv accesul la dosarele instanțelor; dosarele cadastrale; datele deținute de serviciul vamal privind activitatea de import și export; actele Inspecției financiare a Ministerului Finanțelor; actele Inspecției Judiciare; informațiile privind achizițiile publice, deplasările funcționarilor sau costul unor lucrări publice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău