1 367 de persoane ridică pensie anticipată pentru limită de vârstă

  • 04 Noiembrie 2021 16:34
1 367 de persoane ridică pensie anticipată pentru limită de vârstă

1367 de persoane ridică pensie anticipată pentru limită de vârstă, arată datele Casei Naționale de Asigurări Sociale, conform situației din 1 octombrie anul curent. Mărimea medie a pensiei este 2567 de lei. Într-un răspuns la o solicitare a IPN, CNAS precizează că este vorba despre persoane care au solicitat pensia anticipată în conformitate cu unele prevederi ale Legii privind sistemul public de pensii, care au intrat în vigoare în 2017. După abrogarea legii respective, în 2018, contribuabilii nu mai pot solicita pensii anticipate pentru limită de vârstă atunci când ating stagiul complet de cotizare.

În conformitate cu prevederile intrate în vigoare 2017, asiguratul care a realizat stagiul complet de cotizare avea dreptul să solicite stabilirea anticipată a pensiei pentru limită de vârstă, cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare de 63 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Astfel, vârsta primară a persoanelor care au solicitat o pensie anticipată a fost de 60 de ani.

La împlinirea vârstei de pensionare de către cei 1367 pensionari care ridică pensie anticipată pentru limita de vârstă, la cerere, li se poate acorda pensie pentru limită de vârstă, prin adăugarea perioadelor necontributive și a celor contributive, în cazul când persoana asigurată a continuat să lucreze după stabilirea pensiei anticipate. CNAS a specificat în răspunsul său că, în cazul în care mărimea pensiei pentru limită de vârstă este mai mică decât mărimea pensiei anticipate, persoana beneficiază în continuare de pensia anticipată. Cuantumul pensiei anticipate s-a calculat în aceleași condiții în care se calculează cuantumul pensiei pentru limită de vârstă.

În numărul celor 1367 de pensionari cu pensie anticipată nu sunt persoane cu dizabilități, care primesc pensii după alte prevederi legale. În această categorie nu intră nici foștii angajați ai structurilor de forță, care se pensionează la o vârstă mai timpurie în comparație cu civilii.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău