13 judecătorii din Republica Moldova implicate în spălare de bani

  • 22 Septembrie 2014 15:55
13 judecătorii din Republica Moldova implicate în spălare de bani

Poliția rusă a început să verifice informațiile puse la dispoziție de organele de drept de la Chișinău cu privire la presupusa spălare a unei sume uriașe de ruble via Republica Moldova, informează ITAR-TASS.

Potrivit publicației rusești Vedomosti, autoritățile ruse au declanșat o anchetă privind o schemă infracțională de spălare a aproximativ 18 miliarde de dolari prin intermediul a 21 de bănci ruse via Republica Moldova.

Ziarul Vedomosti citează în acest sens o scrisoare din partea organelor de drept din Republica Moldova, printre care și Centrul Anticorupție de la Chișinău, adresată Ministerului rus de Interne. Centrul  anticorupție din Republica Moldova a deschis un dosar penal privind spălarea banilor din Rusia încă din luna februarie.

În scrisoarea adresată MAI al Rusiei se descrie 'schema de proporții deosebit de mari' de spălare a banilor din Rusia în Moldova, în baza unor decizii judecătorești falsificate, pronunțate de către instanțele raionale moldovenești.

'Schema de tranzit' funcționa în felul următor: companii străine încheiau acorduri de împrumut, potrivit cărora firme rusești ar fi primit împrumuturi de sute de milioane de dolari (de la 100 milioane până la 875 milioane de dolari) sau acționau în calitate de garanți.

Obligațiile care decurgeau din aceste contracte nu erau îndeplinite, iar creditorii se adresau instanțelor din Republica Moldova, ceea ce era posibil întrucât garanți ai creditelor erau de asemenea cetățeni moldoveni. Persoanele-garant proveneau din familii social-vulnerabile și nu erau informate. Potrivit propriilor declarații, cu privire la implicarea lor în aceste acorduri - semnăturile lor erau falsificate.
Instanțele obligau garanții să achite datoria, conform acordurilor de creditare. Deciziile, în baza cărora mijloacele bănești erau decontate și retrase, au fost luate de 13 instanțe din Moldova.

Conform articolului din Vedomosti, fondurile respective au fost sustrase din conturile a aproximativ 100 de companii rusești, multora dintre care li s-au retras licențele de activitate. Ulterior, mijloacele erau transferate în conturile a 19 companii, înregistrate în Marea Britanie, Noua Zeelandă și Insulele Belize, potrivit aceluiași articol.

Procurorul general al R. Moldova, Corneliu Gurin, a confirmat într-un interviu la Europa Liberă că organele de drept cercetează presupusa spălare de bani, dar a precizat că autoritățile de la Moscova nu au prezentat încă dovezi în acest caz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău