13 februarie - Ziua Mondială a Radioului are, anul acesta, ca temă, „Radioul și schimbările climatice”

  • 13 Februarie 11:17
13 februarie - Ziua Mondială a Radioului are, anul acesta, ca temă, „Radioul și schimbările climatice” Sursa foto: Agerpres

Proclamată în 2011 de statele membre ale Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2012, Ziua mondială a radioului (WRD) este marcată în fiecare an la 13 februarie, transmite Agerpres.

Ziua mondială a radioului 2025 are tema „Radioul și schimbările climatice”, pentru a sprijini posturile de radio în acoperirea jurnalistică a acestui subiect, potrivit www.un.org.

În urma creșterii continue a efectelor climatice negative care afectează planeta, precum confirmarea faptului că anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat, devastările profunde cauzate de incendiile din California sau impactul mare al degradării terenurilor asupra miliardelor de persoane, importanța unei comunicări adecvate a evenimentelor climatice devine din ce în ce mai importantă, informează sursa citată.

În 2024, tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) pentru a marca Ziua mondială a radioului a avut în vedere celebrarea trecutului bogat al radioului, a relevanței continue și a viitorului promițător.

Celebrarea din 2024 evidenția istoria radioului și impactul său puternic asupra știrilor, spectacolelor, muzicii și sportului. De asemenea, recunoștea valoarea practică continuă ca o plasă portabilă de siguranță publică în timpul situațiilor de urgență și pene de curent, cauzate de dezastre naturale și provocate de om, precum furtuni, cutremure, inundații, căldură, incendii, accidente și războaie, potrivit www.un.org.

În 2023, de Ziua mondială a radioului, UNESCO a evidențiat rolul radioului independent drept pilon pentru prevenirea conflictelor și consolidarea păcii.

Radioul este un mijloc puternic pentru celebrarea umanității în toată diversitatea ei și constituie o platformă pentru discursul democratic. La nivel global, radioul rămâne mediul cel mai utilizat. Această abilitate unică de a ajunge la cea mai largă audiență înseamnă că radioul poate modela experiența diversității unei societăți și poate reprezenta o arenă pentru toate vocile, care să fie reprezentate și auzite. Posturile de radio ar trebui să servească comunități diverse, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere și conținut și să reflecte diversitatea audiențelor din organizațiile și activitățile lor.

Radioul este un mijloc ieftin și potrivit pentru a ajunge la comunitățile îndepărtate și la persoanele vulnerabile, oferind o platformă pentru a interveni în dezbaterea publică, indiferent de nivelul educațional al oamenilor. Nu în ultimul rând, acesta joacă un rol esențial în comunicarea în situații de urgență și asistență în caz de dezastre.

Radioul are o poziție unică pentru a reuni comunitățile și pentru a promova dialogul pozitiv pentru schimbare. Ascultându-și publicul și răspunzând nevoilor acestuia, serviciile radio oferă diversitatea de opinii și voci necesare pentru a aborda provocările cu care lumea se confruntă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Fri
2
Sat
-0
Sun
-1
Mon
-3
Tue
-3
Arhivă Radio Chișinău