129 de condamnați ar putea să nu mai iasă la libertate niciodată

  • 06 Februarie 2023 11:06
129 de condamnați ar putea să nu mai iasă la libertate niciodată

În penitenciarele din țară sunt deținute 6 030 de persoane. 129 sunt condamnate la detențiune pe viață. Toți au fost condamnați pentru infracțiuni excepțional de grave și își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 17 Rezina. Unii dintre ei au șansa să revină în libertate, dar doar în anumite condiții.

Într-un răspuns pentru IPN, Administrația Națională a Penitenciarilor precizează că cel mai tânăr deținut condamnat la detenție pe viață are 21 de ani, iar cel mai în vârstă – 73 de ani. Majoritatea dintre deținuți condamnați pe viață au studii medii, medii incomplete. Șase au studii superioare, iar unul nu are studii.

Condamnați pe viață sunt doar bărbații. În redacția actuală a Codului Penal prevede că detențiunea pe viață nu poate fi aplicată femeilor și minorilor.

Deținuții pe viață pot fi eliberați dacă au executat efectiv cel puțin 30 de ani de închisoare, fără a se lua în calcul compensarea privilegiată a zilelor de muncă, și dacă a realizat programul individual de executare a pedepsei, a reparat integral daunele cauzate de infracțiunea pentru care a fost condamnată, cu excepția cazului când dovedește că nu a avut vreo posibilitate să le îndeplinească, și dacă se constată că corectarea ei este posibilă fără executarea deplină a pedepsei.

Analiza comparativă cu ultimii zece ani denotă o creștere a numărului de persoane condamnate pe viață. Potrivit datelor ANP, în anul 2012, în sistemul penitenciar erau 104 persoane condamnate pe viață, acest număr crescând pe parcursul ultimilor ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău