1200 de paturi de spital, procurate din bani oferiți de Statele Unite și Uniunea Europeană, au fost transmise instituțiilor medico-sanitare publice din R. Moldova
-
01 Noiembrie 2023 11:36
1200 de paturi de spital, procurate din bani oferiți de Statele Unite și Uniunea Europeană, au fost transmise astăzi, 1 noiembrie, instituțiilor medico-sanitare publice din Rep. Moldova. În contextul crizelor la nivel regional și global, este important să creăm sisteme de sănătate reziliente, au menționat în cadrul unui eveniment public, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, transmite Radio Chișinău.
Paturile sunt destinate secțiilor de pediatrie, pentru copiii cu diferite categorii de vârstă, dar și pentru adulți. Printre instituțiile beneficiare se numără 30 de spitale raionale, 3 instituții republicane și una municipală, a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
„Este prima distribuire centralizată în toate spitalele din Rep. Moldova pentru secțiile de pediatrie. Avem, 200 de paturi pentru copii mici, până la vârsta de trei ani, 300 de paturi pentru categoria de la trei la zece ani și 700 pentru copii care au peste zece ani, inclusiv paturi pentru adulți”, a spus Nemerenco.
În contextul crizelor la nivel regional și global, este extrem de important să creăm sisteme de sănătate reziliente și durabile, a menționat reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății, Iuliana Garam.
„Mobilierul medical multifuncțional permite lucrătorilor medicali o mai bună observație a pacientului, ajustarea poziției acestora, facilitând efectuarea procedurilor medicale și asigurând o recuperarre ami confortabilă. Paturile pot fi adaptate nevoilor unice ale fiecărui pacient și sunt dotate cu mecansime de protecție și siguranță, inclusiv cu accesoriile necesare”, a declarat Garam.
Acțiunea este menită să ajute sistemul de sănătate din Rep. Moldova să gestioneze fluxul de pacienți, inclusiv în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, a subliniat ambasadorul Statelor Unite, Kent Logsdon.
De asemenea, acțiunea are scopul de apropiere a domeniului sănătății de standardele europene, de obiectivul Rep. Moldova de a fi parte a familiei europene, a spus șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.
„Paturile vor permite ca orice cetățean să aibă acces la servicii de sănătate mai bune, în conformitate cu standardele europene și internaționale. Uniunea Europeană va continua să sprijine modernizarea serviciilor de sănătate din Rep. Moldova”, a menționat Janis Mazeiks.
Paturile au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii. Fondurile necesare au fost parțial utilizate din bugetul preconizat vaccinării, finanțat de Uniunea Europeană.